Държавните разходи не трябва да се раздуват, не бива да

...
Държавните разходи не трябва да се раздуват, не бива да
Коментари Харесай

Милен Балтов: Цената на горивото ще падне, ако спре помощта от 25 стотинки

Държавните разноски не би трябвало да се раздуват, не трябва да се подтиква потреблението, смята проф. Балтов

В условия на висока инфлация, страната не трябва да раздува разноските си безсистемно. Стимулирането на потреблението е извънредно неверен ход в опита да бъде овладяна. Това разяснява пред Българска телеграфна агенция ректорът на Бургаския свободен университет проф. доктор Милен Балтов по отношение на икономическата обстановка у нас и разискванията, свързани с бюджета за следващата година.

“Моето мнение е, че в този миг държавните разноски не би трябвало да се раздуват. Не бива да се подтиква потреблението. Можем да дадем образец за това с 25-те стотинки за литър гориво, които страната ни дава. С тези дребна на пръв взор сума на процедура виждаме по какъв начин потреблението се подтиква, а в тази обстановка надали има търговец, който е подготвен да понижи цената ", смята проф. Балтов.

По думите му, в случай че въпросната отстъпка за гориво бъде отстранена, сигурно ще станем очевидци на противоположното, т.е. ще има по-ниско ползване. " Ако страната реши да не дава тези 25 стотинки още през днешния ден, като с магическа пръчка цените на горивата могат да паднат след седмица ", сподели ректорът на БСУ.

" Инфлацията съставлява раздуването на паричната маса най-общо казано и там се крие ключът за нейното превъзмогване. Това е първият детайл. Когато сложим доста пари на масата, инфлацията е реалност. Вторият детайл е психически – бизнесите и самите хора са настроени, че ще има повишаване на цените. Третият детайл, който може да ограничи инфлацията, са лихвите. България обаче, при Валутен ръб, не разполага с този инструмент. Тук всичко зависи от Европейската централна банка. В Турция да вземем за пример виждаме непрекъснато опити с лихвите, вследствие на които инфлацията непрекъснато се покачва ".

Според проф. доктор Милен Балтов ръководещите у нас, а и в Европа, би трябвало да премислят съществено всички спомагателни разходи и още по-сериозно трупането на задължения в опит за преодоляване на галопиращата инфлация.

След актуализация на бюджета депутатите взеха решение да има отплата от 25 стотинки за литър от най-масовите горива от 1 юли 2022 година, като мярката ще важи до 31 декември тази година, откакто бяха отпуснати още 38 000 000 лв.. Отстъпката е за моторни транспортни средства, регистрирани по Закона за придвижване по пътищата, благосъстоятелност на физическо лице, или употребени от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното транспортно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, полутечен нефтен газ и природен газ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР