Държавните институции, проверили Девня цимент" АД - Регионалната инспекция по

...
Държавните институции, проверили Девня цимент" АД - Регионалната инспекция по
Коментари Харесай

Официално: Не се знае как заустваните от Девня цимент“ води влияят на речните екосистеми

Държавните институции, ревизирали " Девня цимент " АД - Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР), имат известно разминаване по въпроса дали и по какъв начин наднорменото замърсяване на р. Девненска със сулфати въздейства на речните екосистеми.
Докато от Регионална инспекция за опазване на околната среда настояват, че сулфатите най-вероятно били с натурален генезис и затова не биха могли да влияят отрицателно, от Басейновата дирекция, която е и способената институция по тематиката за водите, разкриват в писмо до Община Девня, че най-близкият пункт от националната система за физикохимичен мониторинг на повърхностни води " р. Девненска - устие " е на разстояние 7 км от зауствания от " Девня цимент " разбъркан поток дъждовни и дренажни води.

" Предвид огромното разстояние от мястото на заустване пунктът не може да служи за оценка на съответното влияние от заустването на дренажните води върху речните екосистеми ", пишат от Басейновата дирекция в отговор на шестия въпрос от първото писмо, което Община Девня изпрати до контролните институции на 15 януари по предписание на кмета Свилен Шитов.

С решение от 29 януари на шефа на БДЧР инж. Десислава Консулова е избран 30-дневен период, в който институцията да отговори на другите 5 въпроса от първото писмо на Община Девня. От РИОСВ-Варна изпратиха своите отговори още на 24 януари, само че те предизвикаха други 7 въпроса, които общинската администрация навреме адресира и до двете държавни институции, ревизирали " Девня цимент " АД.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР