Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията,

...
Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията,
Коментари Харесай

Туск: Има споразумение за миграцията


Държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз реализираха съглашение по миграцията, след траяли над 10 часа договаряния в Брюксел, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

Европа ще отпусне повече средства за справяне с миграцията - това взеха решение водачите на 28-те.

" Лидерите на 28-те страни от Европейски Съюз се споразумяха по заключителния документ от срещата на върха, в това число за миграцията ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Министър-председателят на Люксембург Хавиер Бетелсъщо удостовери новината, заявявайки: “Постигнахме съглашение за миграцията “.

" Италия към този момент не е сама след тази среща ", сподели италианският министър председател Джузепе Конте, който в началото блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха по всички тематики от дневния ред поради различия по решаването на миграционната рецесия. Той означи, че Италия ще реши по-късно дали да сътвори центрове за банкет на мигранти на територията си.

Конте сподели, че Италия не е притисната незабавно да вземе това решение, добавя Ройтерс.

Конте заяви, че Европейски Съюз е поел ангажимент за финансиране на фонд за помощ на африканските страни, съобщи ТАСС. Това бе едно от настояванията на Рим към Европейски Съюз. Конте съобщи и, че водачите на Европейски Съюз са се договорили да реформират Дъблинското съглашение за мигрантите.

" Установява се нов изчерпателен принцип за оказване на банкет и избавяне на мигрантите. И се признава основния принцип - всеки дошъл в Италия идва в Европа ", сподели Конте.

Той приветства това, че в постигнатото съглашение се планува интегриран метод, както Италия е желала и че Европа ще е по-отговорна и по-солидарна, добавя Франс прес.

Конте сподели, че Италия е удовлетворена от изхода от срещата и призна, че договарянията са били дълги.

Относно интервенциите за избавяне на мигранти Конте сподели, че в този момент те почиват на правилото на делене на отговорността и ще бъдат координирани от страните взаимно.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че идващите в Европа мигранти няма сами да избират в коя страна да останат. Тя добави, че 28-те желаят до 2020 година да подсилят Европейската гранична работа “Фронтекс” и да заделят втория транш за Турция в границите на съглашението за бежанците.

" Като цяло, след интензивна полемика върху най-предизвикателната тематика за Европейския съюз - миграцията, е добър сигнал, че се споразумяхме с общ текст “, разяснява Ангела Меркел.

" Но, към момента имаме доста работа за извършване, с цел да обединим другите си възгледи “, добави тя.

Меркел приветства постигнатото съглашение на срещата на върха, съобщи ДПА. Тя обаче означи, че има още работа за извършване по пътя на единната система за даване на леговище в съюза.

" Но аз съм оптимист след през днешния ден, че ние можем фактически да продължим с работата ", сподели Меркел.

Тя заяви, че европейските водачи са се споразумели за по-строги инспекции на придвижването на претендентите за леговище в рамките на Европейски Съюз. Меркел съобщи, че е ясно, че всеки би трябвало да се придържа към разпоредбите и че нито един претендент за леговище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за отбрана.

" Победи европейското съдействие ", означи френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала. " Европа ще би трябвало да живее с мигрантски напън дълго време. Ние би трябвало да успеем да се оправим с това предизвикателство, оставайки правилни на полезностите си ", добави той.

Продължаващи наказания против Русия

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха тази заран и да продължат икономическите наказания против Русия с шест месеца, до края на януари 2019 година, поради анексирането на украинския полуостров Крим и поддръжката ѝ за бунтовниците, сражаващи се с държавните войски в източна Украйна, заяви Ройтерс, като се базира на формален европейски представител.

Санкциите са наложени на съветски банки, отбранителни компании и петролни компании и не разрешават на европейците да вършат финансови вложения в Русия. Те бяха наложени през лятото на 2014 година, в разгара на рецесията в Украйна, няколко месеца откакто Русия анексира Крим и проруските бунтовници започнаха нахлуване в източна Украйна, напомня Българска телеграфна агенция.

Освен това Европейски Съюз наложи наказания на близо 150 души, в това число доближени на съветския президент Владимир Путин. Техните активи в европейски банки са блокирани и те нямат право на визи за Европейски Съюз.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР