Държавните финанси на Китай се влошиха чувствително през април с ...

Държавните финанси на Китай се влошиха чувствително през април с

Дефицит дебне над Китай - разходите за Covid нарастват, а приходите намаляват

Държавните финанси на Китай се утежниха сензитивно през април с разпространяването на Covid, като държавните разноски набъбнаха, с цел да се покрият разноските за политиките на нулев Covid, а приходите спаднаха заради данъчните облекчения в помощ на засегнатите предприятия, написа Bloomberg.

Според калкулации на Bloomberg, основани на публични данни, държавните доходи от налози и такси са 1,23 трилиона юана (182 милиарда долара) през април, което е с 41% по-малко по отношение на април 2021 година За първите четири месеца на годината приходите възлизат на 7,43 трилиона юана, което е с 4,8% по-малко по отношение на същия срок на предходната година, се споделя в изказване на Министерството на финансите.

Общите фискални разноски, които включват области като образованието или опазването на здравето, са се нараснали с 5,9% през същия срок до 8,1 трилиона юана, заяви министерството.

 china

Перспективите за държавните финанси през тази година към този момент бяха слаби, преди неотдавнашната зараза от Covid и разноските за напъните за нейното ограничение да стартират да покачват натиска върху финансите на всички равнища на ръководство в Китай, както посредством понижаване на приходите, по този начин и посредством увеличение на условията за разноски. Забавянето на рентабилността на фирмите и спадът на продажбите на дребно значат по-малко данъчни доходи, до момента в който политиката на нулева болест с Covid значи голямо нарастване на разноските за тестване, карантина и други здравни грижи - всички те се заплащат от държавното управление.

В началото на март ръководещите обявиха, че тази година ще дават данъчни облекчения на стойност към 2,5 трилиона юана, в това число 1,5 трилиона юана под формата на отстъпки. Тази сума -- повече от два пъти по-голяма от тази през 2021 година -- беше оповестена, защото Пекин се пробва да поддържа стопанската система, изправена пред срив на жилищния пазар и предстоящо закъснение на растежа на износа.

След оповестяването на тази поддръжка обаче внезапното повишаване на случаите на Covid и блокирането на Шанхай и други градове направиха финансовата помощ още по-необходима за предприятията, които се борят с всеобщия спад на потребителските разноски и с спирането на веригите за доставки.

В провинция Дзилин, която беше блокирана през по-голямата част от март и април, фискалните доходи са се сринали с съвсем 75% през април по отношение на миналата година, до момента в който разноските за опазване на здравето са се нараснали със 79%, съгласно калкулации на Bloomberg, основани на изказване на държавното управление от тази седмица. Пандемията и данъчните облекчения са главните аргументи за спада на приходите, съобщи държавното управление.

Време за тестване
Редовното всеобщо тестване на огромна част от 1,4 милиарда души в страната може да коства 1,8% от брутния вътрешен артикул и да отнеме пари от други държавни разноски в области като инфраструктурата, пишат в скорошен отчет икономисти от Nomura, ръководени от Лу Тин. Според оценки на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира това би било почти толкоз, колкото формалния бюджет за защита.

Общите фискални доходи са намалели през април в най-малко 10 града и провинции в Китай, за които са предоставени данни, като приходите за някои обитаеми места са намалели на половина или още повече. В Уенджоу, пристанищен и промишлен град в провинция Джъдзян, прочут с динамичния си дребен бизнес, приходите са намалели с към 75% след 2% нарастване през март.

Технологичният център Шънджън означи спад от 44%, а огромната индустриална база Суджоу - от към 50%. За Шънджън главната причина за спада е комбинацията от понижения на налози и такси, в това число възобновяване на налога върху добавената стойност и отсрочване на налози за по-малките производители, заяви предходната седмица финансовото бюро на града.

Спадът на общите доходи през април се дължеше на "активната фискална политика ", нужна за справяне с натиска за понижаване на стопанската система, съобщи на брифинг във вторник Сю Хончай, заместник-министър на финансите. Около 800 милиарда юана от налога върху добавената стойност, които са били събрани по-рано, са били върнати на данъкоплатците, което надвишава упованията на държавното управление, сподели той.

"Целта е да се облагодетелстват фирмите и да се подтиква жизнеността на пазара за сметка на фискалните доходи ", сподели Сю. "С настъпването на резултата от ограниченията за съгласуване на контрола на Covid и икономическото развиване, фискалните доходи ще се възстановят устойчиво. "

Приходите за първите четири месеца на тази година щяха да се усилят с 5% по отношение на година по-рано, в случай че не бяха данъчните отстъпки, оповестиха от финансовото министерство.

Икономическо закъснение
Съществуват обаче и доказателства, че забавянето на икономическата интензивност и спадът на пазара на недвижими парцели понижават приходите в държавната хазна. Приходите от налози върху нотариалните актове, които се заплащат при покупко-продажба на парцел, са намалели с 27,4%, а приходите от продажби на земя са се сринали с близо 30% през първите четири месеца на 2022 година спрямо година по-рано, съгласно изказването на МФ. Само през април тези доходи са намалели с съвсем 38% и са достигнали най-ниската си стойност от 2017 година насам.

Много провинции към този момент предвидиха двуцифрен спад на приходите от продажба на земя през тази година, в това число богати региони като Пекин, Шанхай и Джъдзян. Общите доходи от продажбата на държавна земя са се нараснали с 3,5% през предходната година и с 16% през 2020 година

Данъчните доходи от покупката на транспортни средства са спаднали с 28,3% през първите четири месеца на 2022 година по отношение на миналата година. Затварянето на Шанхай значи, че през предишния месец там не е продаден нито един автомобил, а продажбите на коли в цялата страна са спаднали най-вече от две години насам през април, като са намалели с съвсем 36% по отношение на година по-рано до 1,06 млн. единици, сочат данни на Китайската асоциация за леки коли, оповестени предходната седмица.

Някои анализатори започнаха да приканват държавното управление да продаде повече облигации през тази година, с цел да заплати спомагателните разноски и да компенсира спадащите доходи. През 2020 година държавното управление продаде "специални държавни облигации " на стойност 1 трилион юана, с цел да заплати за ограниченията за битка с пандемията, само че предходната година не продаде такива и не ги включи в тазгодишния си проект.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg