Държавните енергийни дружества стриктно изпълняват своите задължения за осигуряване на

...
Държавните енергийни дружества стриктно изпълняват своите задължения за осигуряване на
Коментари Харесай

Държавните енергийни дружества дават тока си на енергийната борса

Държавните енергийни сдружения прецизно извършват своите отговорности за обезпечаване на електрическа енергия на свободния пазар.
Тези компании са АЕЦ " Козлодуй ", " Национална електрическа компания " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2. По информация на НЕК, от силата, която тя предлага на борсата, всекидневно остават непродадени сред 50 и 300 МВт.

Тези данни бяха изнесени по време на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на огромните индустриални предприятия във връзка изказвания за дефицит на електрическа енергия на свободния пазар и повишение на цените, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Припомняме, по-рано денем в пленарна зала депутатът и някогашен енергиен министър Делян Добрев разгласи, че: " търговци на електрическа сила рекетират, дерибействат бизнеса в България ".

Усилията на министерството са ориентирани към основаване на условия за по-добра конкурентоспособност на бизнеса, което е от изгода за цялото общество, акцентира Петкова.

Тя напомни, че за година на промишлеността са изплатени 300 млн. лева от Фонд " Сигурност на Електроенергийната система ". Това е държавна помощ по реда на Наредбата за понижаване тежестта, обвързвана с разноските за сила от възобновими източници.

Министър Петкова разясни, че Министерството на енергетиката не може да контролира цените, които се дефинират на свободния пазар, като резултат от търсенето и предлагането.

Енергийният министър изрази подготвеност нейното ведомство да семейства на среща сред представители на КЕВР, както и на търговците на електрическа енергия. Целта е, в случай че има проблем, да се разпознават и всички дружно да положат старания за разрешаването му, сподели Теменужка Петкова. Обсъждането се възнамерява за идната седмица. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР