Държавните доларови облигации и акции на Турция се сринаха, а

...
Държавните доларови облигации и акции на Турция се сринаха, а
Коментари Харесай

Турският дълг в долари и акциите потъват, след като Ердоган е на първо място за балотажа

Държавните доларови облигации и акции на Турция се сринаха, а разноските за обезпечаване на експозиция към дълга на страната скочиха внезапно, защото президентската конкуренция в Турция се насочва към балотаж с настоящия президент Тайип Ердоган, който води своя опозиционен противник.

Основният банков показател на Турция се намали с повече от 9%, защото пазарите оцениха евентуалните последствия от вероятното продължение на неортодоксалните фискални политики на Ердоган, споделя " Ройтерс ".

Истанбулската борса търгуваше с повече от 4% по-ниско равнище на водещия показател.XU100, откакто по-ранен спад от 6.38% провокира спиране на пазарната търговия.

Лирата беше на равнище 19.66 за $ в следобедните часове, откакто доближи 19.70 в по-ранна търговия, най-слабият резултат от рекордно ниско равнище от 19.80 през март тази година след смъртоносните трусове. Валутата беше на път за най-лошата си комерсиална сесия от началото на ноември.

Избирателната комисия на Турция удостовери балотажа на 28 май сред Ердоган и опозиционния противник Кемал Кълъчдароглу, откакто нито един от претендентите не обезпечи прага от 50% за победа на изборите в неделя. След броене на 99% от урните, Ердоган поведе с 49.4% от гласовете пред дяла на Кълъчдароглу от 44.96%. При гласуването в Народното събрание Народният алианс, в това число ПСР на Ердоган, наподобява се насочи към болшинство.

" От реакцията до момента е доста явно, че пазарът чака Ердоган да завоюва във втория кръг и ние ще получим повече от същото като до момента ", сподели Дан Ууд, портфолио управител на дълга на нововъзникващите пазари в William Blair. " Можете да видите държавните облигации - там вложителите в действителност " гласоподаваха с краката си. "
Ричард Бригс, старши фонд управител за задължения на нововъзникващи пазари в Candriam, сподели, че успеха на Ердоган може да значи продължение на икономическия дисбаланс, неортодоксалната парична политика и скъпоструващите старания за поддържане на лирата. " Ако Турция продължи да има огромни дефицити по настоящата сметка, откакто тези потоци спрат или се извърнат, натискът върху валутата и стопанската система може да бъде сериозен без надеждна политическа рамка, което е по-малко евентуално при съществуващата администрация ", сподели Бригс.
" Прочитът на пазарите е, че неналичието на явен резултат от президентските гласувания тази заран допуска идна макрополитическа неустановеност евентуално през идващите две седмици (поне) ", споделя Онур Муминоглу от " Креди Сюис " в Истанбул.

 Турският дълг в долари и акциите потъват, откакто Ердоган е преди всичко за балотажа
© Reuters

" Ердоган печели и пазарите се разпродават, защото BOP (платежният баланс) не се усъвършенства, Ердоган няма да увеличи лихвите в отбрана на лирата, тъй че би трябвало:
Мисля, че той прави последното и че виждаме действителни макрофинансови опасности, които се натрупват тук. Риск от бягство на банки и други, преди Ердоган да отстъпи. Той към момента разполага с доста фискално пространство и го показва толкоз доста с големи нараствания на пенсиите, минималната заплата, компенсациите и заплатите в обществения бранш ", добавя Химаншу Порвал, кредтен анализатор в лондонската " Сийпортглобал ".

" Когато/ако президентът Ердоган бъде избран отново, лирата би трябвало да се търгува доста по-свободно. По създание държавните банки най-вероятно ще се въздържат от интервенция. Като се има поради, че (турската централна банка) е малко евентуално да направи противоположен завой и да завоюва в случай че увеличи лихвените проценти, лирата може да падне внезапно, в случай че Ердоган реализира политическата си цел да бъде избран отново ", е оценката на Пьотр Матис, старши анализатор в Touch Capital в Полша.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР