Държавни структури и държавно контролирани медии в Русия и Китай

...
Държавни структури и държавно контролирани медии в Русия и Китай
Коментари Харесай

Русия и Китай провеждат организирана дезинформация, свързана с пандемията

Държавни структури и държавно следени медии в Русия и Китай организират проведена дезинформационна активност, обвързвана с пандемията от коронавирусната зараза. Това твърди отчет на Европейската външна работа и на нейния специфичен отдел за битка с дезинформацията.

„ Основният извод в отчета е, че забележителна част от дезинформацията е резултат от координирана и умишлена активност, провеждана от съветски и китайски държавни структури и свързани с тях медийни източници “, сподели пред БНР Румена Филипова, специалист към Центъра за проучване на демокрацията. Филипова има докторантура по интернационалните връзки от Оксфорд, откривател е на медийното, политическо и икономическо въздействие на Кремъл в Източна Европа.

Според създателите на отчета Кремъл цели да се подкопае доверието в способността на Европейски Съюз да се оправи с Covid рецесията, а Китай се пробва да отклони вниманието от личната си роля за разпространяване на болестта , обвързвана с в началото прикриване на данни. „ Пекин се концентрира в преувеличаването на помощта, която оказва на други страни. “

Има ли шаблони и модели на дезинформационния роман? „ Посланията са идентични, само че се популяризират на разнообразни езици “, посочи Филипова. „ В медиите, които са проруски насочени, само че не са държавна благосъстоятелност, там има различен развой на препечатване на посланията от тези медии. “

Пропагандните послания се повтарят и могат да бъдат групирани в няколко тематики. Една от тях е обвързвана с произхода на болестта и най-честото обръщение сочи Съединени американски щати като първопричинител . Друга тематика е неспособността на Европейски Съюз да се оправи с рецесията, неналичието на взаимност вътре в съюза и идното му раздробяване след пандемията, добави Румена Филипова.

Трета непрекъсната тематика е, че Западът реагира истерично, ирационално . Друга тематика, която може да се очертае, е, че Русия сполучливо овладява рецесията, създава ваксина, медикаменти против Covid-19. Това е част от по-общия разказ за това, че властническите страни, властническите модели на ръководство по-успешно могат да се оправят с преодоляването на рецесията, в сравнение с демократичните демокрации . “

Европейският отчет отбелязва и огромната известност на теориите на конспирациите, които циркулират в обществените мрежи . Пример са 5G мрежите, които се свързват с ковид . „ Друга тайна доктрина е обвързвана с това, че световният капитал да вземем за пример в лицето на Бил Гейтс или Рокфелер са възнамерявали епидемията, с цел да извлекат финансови и политически дивиденти “, уточни още Румена Филипова.

Според нея е значимо да се означи, че по-мекият звук на Европейски Съюз по отношение на Китай се разполага в подтекста на позиционирането на съюза - сред обичайна му атлантическа ориентировка и огромната му икономическа взаимозависимост от Пекин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР