Държавни институции се правят на разсеяни и отказват да плащат

...
Държавни институции се правят на разсеяни и отказват да плащат
Коментари Харесай

Държавни институции се ослушват за такса смет

Държавни институции се вършат на разсеяни и отхвърлят да заплащат налог върху постройките, които владеят, и такса за боклук на Столичната община. Абсолютният рекордьор измежду длъжниците е Софийският университет - неплатените суми са близо 10 млн. лв..

"Заради многото си здания най-авторитетното висше учебно заведение у нас от години се затруднява да си заплаща локалните налози и такси ", разяснява особено за "БАНКЕРЪ " Дончо Барбалов, замесник-кмет по финансите на Столичната община.

За дълг от 5.6 млн. лева за неплатени налог "сгради " и такса за боклук в интервала 2010-2013 година към този момент се води и дело. За други 2.4 млн. лева пък е подписано съглашение със Столичната община погашението им да бъде разсрочено за пет години.

"Ние сме в непрестанен и добър разговор със настоящето управление на университета и то поставя старания да бъде правилно. Приключили са проверки за минали години и се водят правосъдни каузи за обилни суми ", разясни Барбалов. За това, поради което се съдим, чакаме решението на съда, а пък университетът поставя старания да се издължава в период по настоящите си отговорности. Мисля, че това е добър метод, тъй като сумите по ревизионните актове са доста огромни и няма по какъв начин да се разберем извънсъдебно ", изясни той.

Неплатената такса за боклук също е сериозна сума - общо към 23 млн. лева дължат държавни институции и университети на Столичнатоа община за 2014 година.

Сред неизрядните длъжници са и три министерства, които Барбалов отхвърли да назове, тъй като съблюдава данъчната загадка. А и точни числа сега не могат да бъдат посочени, тъй като те са оспорили размера на отговорностите си. Но са получили напомнителни писма, че би трябвало да погасят отговорностите си. Докато се мотаят, към тези суми се натрупа рента. "Често имаме разминавания - ние считаме, че дължат, а те - че нямат задължения. Затова заобикалям да изтъквам имена, тъй като не е добре да си приказваме през медиите ", сподели заместник-кметът.

Информиран източник, поискал анонимност, сподели, че предходната година министерствата на правораздаването, на защитата, Министерство на вътрешните работи и СУ са имали отговорности за близо 15 млн. лв.. За тази година Министерство на вътрешните работи дължи над 1 млн. лева за "такса боклук ". От Министерство на вътрешните работи споделиха, че сега са в затруднено състояние - имат огромен недостиг в бюджета си, само че ще се опитат скоро да погасят отговорностите си. Над 1 млн. лева дължи и Министерството на защитата, само че неговите представители отхвърлят да имат такива задължения. Толкова е дългът и на правосъдното министерство.

С разсрочени отговорности са Софийският университет, НДК и още девет институции, измежду които има и други висши учебни заведения, държавни и общински сдружения, министерства, лечебни заведения и един спектакъл. Размерът на разсрочените отговорности варира от 11 хиляди до 2.9 млн. лв.. По тази процедура са разсрочени и задължения на Народния спектакъл и на спортното министерство - на него поради бази на ЦСКА и на НСА.

Сегашната обстановка не се трансформира от години и доста наподобява на ситуацията с БДЖ, където страната налива пари от време на време, без да има резултат. Ако се върнем една петилетка обратно, ще забележим, че обстановката с неплатения налог за здания и "такса боклук " е била същата. През 2012 година отговорностите са били близо 20 млн. лв.. Следващата година от държавния бюджет са били отпуснати целево към 30 млн. лева, с цел да се изчистят тези задължения на страната към общините. Отпуснатите за задачата пари обаче явно не са отишли по предопределение, а са били изхарчени за друго. И до ден сегашен не излиза наяве какви ограничения е подхванало Министерството на финансите към ведомствата, които не са изпълнили отговорностите си, както и защо са ги похарчили те, вместо да си платят налозите.

Барбалов е оптимист във връзка с събираемостта на налозите в столицата. "През миналата година за следващ път имаме 100% осъществяване на приходите на Следствен отдел към окръжна прокуратура, като действителният % е 100.7 към 31 декември, което е с 31 млн. лева повече от предходната година. Това, което се вижда като наклонност през последната година, е увеличение на постъпленията от възмездно придобиване на парцели. Наблюдаваме повишение на приходите от данъка за моторните транспортни средства. Имаме гладко нарастване и при налога за недвижимото имущество, както и от "такса боклук ".

Единствено при патентния налог в последните години няма нарастване. Основната причина за това са ниските ставки на корпоративния налог. Така е по-изгодно за част от хората - да упражняват активност през регистрирани компании, а не посредством възнаграждение на патентен налог. "Всяка година тече подаване на заявления и ние следим събираемостта на този данък посредством подадените документи. Тези, които са избрали да записват компания, излизат отвън нашия обхват, тъй като корпоративният налог е държавен. Това, което ние можем да създадем, е дружно с някои районни администрации да правим инспекции и да търсим повишение на приходите от патентния данък ", изясни замесктник-кметът.

Отличници

Повечето държавни и обществени структури са изрядни данъкоплатци. Най-ревностните платци по отговорностите си към общината са Народното събрание, президентството, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на населението”, министерствата на екологията, на районното развиване, множеството държавни организации, Национален статистически институт, Сметната палата, Българска народна банка, Конституционният съд, КЕВР.

И като цяло софиянци се държат порядъчно с общината си. Тази година те са внесли над 11.1 млн. лева повече данъци в съпоставяне със същия интервал на 2017 година.

Само от имуществени налози постъпленията са 87.7 млн. лева - 32.7 млн. лева от налог "Сгради ", а от данъка върху колите - 30.8 млн. лв.. Увеличение с над 5.3 млн. лева има в приходите от налога върху възмездните покупко-продажби. Сред аргументите е дейното предложение на ипотечни заеми. От такса "Смет " постъпленията са над 52.5 млн. лева, а общо неданъчните доходи са 77.5 млн. лева, или с над 2.5 млн. повече.

Банки, притежатели на молове, бизнес центрове и лизингодатели, са в топ 5 на най-големите данъкоплатци на София. Всеки от тях внася годишно локални налози сред 7.2 млн. и 16.2 млн. лв.. Сред най-големите данъкоплатци в столицата има и търговски вериги, фармацевтична компания, представители на марки коли, както и държавни структури.

"Най-големите данъкоплатци в Столичната община са лизингодателите, разясни заместник-кметът. Това е разследване от прелюдия по наше предложение надзор върху собствеността на колите. Данните за всеки регистриран в КАТ - София, автомобил автоматизирано се получават в съответната районна данъчна работа. За да мине механически обзор пък, всеки автомобил би трябвало да е с заплатен годишен налог. Разрешение за таксиметрова активност също се издава след заплащане на патентен налог. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР