Държавната румънска компания за добив на уран Compania Nationala a

...
Държавната румънска компания за добив на уран Compania Nationala a
Коментари Харесай

Румъния ще ликвидира уранодобивната си компания CNU

Държавната румънска компания за рандеман на уран Compania Nationala a Uraniului SA " (CNU) CNU ще бъде ликвидирана. Това гласи решение на министерство на енергетиката на Румъния.

Повод за затварянето на компанията е невъзможността да върне получената от страната помощ, която Европейската комисия (ЕК) дефинира като противозаконна. Европейска комисия стартира следствие през 2018 година, резултатите от което станаха ясни през февруари предходната година.

CNU експлоатира урановият рудник "Crucea-Botusana " наоколо до Брашов, разчитайки главно на поръчките на компанията SNN, експлоатираща АЕЦ „ Черна вода “, която сега употребява уран от чужбина.

Компанията се сблъска с финансови усложнения и през 2017 година Румъния тогава по данни на WNA е уведомила Европейската комисия за проектите си за преструктурирането й, предусещащ в частност заделяне на помощ от държавния бюджет в размер от 93 млн. евро. Освен това през септември 2016 година CNU е получила ексклузивен заем от румънската страна от 13 млн. евро. През 2019 година Румъния е трансформирала проекта за преструктуриране, съгласно който държавната поддръжка се дефинира на 38 млн.евро, само че в тази сума е и отвод от връщане на към този момент получения ексклузивен заем. Разследването на Европейска комисия обаче е открило, че CNU не е изпълнила проектът за преструктуриране по този начин, че компанията да се трансформира в жизнеспособна и с опция за връщане на средствата.

Общо от 2016 година Compania Nationala a Uraniului SA получила от румънската страна над 178 млн. леи (над 43 млн.долара).

През тази година румънското държавно управление взе решение също по този начин и за дефинитивно затваряне на урановия рудник Crucea-Botusana. Иначе дейностите в него са прекъснати през 2016 г.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР