Държавната опера в Будапеща реши да отмени 15 от 44

...
Държавната опера в Будапеща реши да отмени 15 от 44
Коментари Харесай

Унгарската опера отмени 15 представления на мюзикъл след твърдения, че е "гей пропаганда"

Държавната опера в Будапеща реши да анулира 15 от 44 представления на английския мюзикъл " Били Елиът " при необикновени условия. Дни преди операта да заяви новината, в мощно проправителствения " Мадяр идок " се появи публикация, съгласно която творбата е " гей агитация " и дете, което го гледа, ще стане гей.

Подписаната от Жофия Хорват обява - съгласно която посланието " Бъди себе си " значи " Бъди гей " - e непредвидена, тъй като " Били Елиът " гостува за трета година на Унгарската държавна опера. Става дума за сина на миньор, който открива, че обича балета, по време на миньорската стачка от 1984 година - историята и в едноименния филм от 2000 година Смята се, че от 2016 година до момента шоуто даже е насърчило деца да учат в най-хубавото унгарско балетно учебно заведение, написа " Ню Йорк таймс ".

На страниците на " Мадяр идок " обаче Хорват отбелязва: " Как може такава значима национална институция като операта да върви против задачите на страната и да употребява зрелище за младежи на към 10 години, най-крехка възраст, за такава ориентирана и необуздана гей агитация? "

" Насърчаването на хомосексуалността не може да е национална цел в обстановка, където популацията към този момент застарява и понижава, а нацията ни е застрашена от непозната инвазия ", продължава създателят. Според нея, въпреки унгарското държавно управление да предизвиква фамилията, " Били Елиът " предизвиква хората да мислят в друга посока.

Директорът на операта Силвестър Оковач дава отговор с изявления в същия вестник, че проявлението на нещо, което е част от живота, не е същото като пропагандирането му. В друга обява отбелязва, че елементи от творчеството на Моцарт, Бетовен, Щраус и други би трябвало в никакъв случай да не се извършват, в случай че се приложат неразбираемите критерии за " гей агитация ". В края на предходната седмица Оковач изясни, че е решил да анулира част от представленията, тъй като поради офанзивата на Хорват има невиждан спад в продажбите.

" Промяна в културата "

Интересното е, че в действителност не е известно да има публицист на име Жофия Хорват, отбелязва Би Би Си.

От декември обаче други изявления в " Мадяр идок ", подписани от Арпад Сакач и Тамаш Фриц, атакуват цели сфери от културния живот, които би трябвало да бъдат " прочистени " от хората, които разрешават " демократични, глобалистки и космополитни хрумвания. Това включва медии (като държавната новинарска организация MTI) и Унгарската академия на науките.

Според Фриц, в случай че политическата система в страната е еволюирала, това би трябвало да стане и с културата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР