Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт Капитан

...
Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт Капитан
Коментари Харесай

Държавната лаборатория на Капитан Андреево ще заработи през януари

Държавната лаборатория за проучване на пестициди на граничния пункт " Капитан Андреево “ ще проработи при започване на идната година, твърдят от Министерството на земеделието. След като беше отстранена частната лаборатория, която имаше над 10-годишен монопол върху контрола на вносните плодове и зеленчуци, всички проби към момента са транспортирани и изследвани в София. 

Към момента проби за задачата на формалния фитосанитарен надзор на граничния пункт не могат да бъдат изследвани, защото частната лаборатория, която извършваше тази активност там, е с преустановен контракт от страна на страната след дълги разногласия сред двете страни. 

Пробите, които вземат инспекторите на Агенцията по храните на граничния пурнкт, се транспортират до държавна лаборатория в София, което забавя процеса. Въпреки това, от Агроведомството са безапелационни, че в последните месеци потенциалът на лабораторията в София е повишен и в този момент там могат да бъдат изследвани 80 проби за денонощие при 50 вероятни преди.

Увеличен е и броят на проверяваните камиони - до 500 за едно денонощие. За вероятността след правосъдни решения, частната " Евролаб " да се върне на границата, министър Вътев съобщи по БНР: 

" Евролаб " не се връща на " Капитан Андреево ". На " Капитан Андреево " застава страната ".

За задачата депутатите даже одобриха изменение на законодателството, съгласно което на граничните пунктове в страната частни оператори няма да имат право да построяват лаборатории за потребностите на формалния надзор. Подобни проучвания ще може да прави единствено страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР