Държавната консолидационна компания, в която от години потъват стотици милиони

...
Държавната консолидационна компания, в която от години потъват стотици милиони
Коментари Харесай

Нинова брани „черната касичка“ от закриване

Държавната консолидационна компания, в която от години потъват стотици милиони държавни средства без никаква отчетност, няма да се закрива. Няма да се закрива и нито едно сдружение под шапката на придобилата известност като „ черна касичка “ консолидационна компания. Запазването на ДКК бе декларирано изрично от министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по време на парламентарния надзор през днешния ден.

По думи на министъра част от активите на 19-те компании под шапката на Държавната консолидационна компания са заложени като обезпечения за теглени от ДКК заеми от „ Българска банка за развиване “, като парите се употребяват за активността на дъщерните компании.

С лека ръка да се каже „ закриваме ДКК “, без да мислим за последствията за всички държавни предприятия вътре в нея, е безразсъдно. Още повече, че упоритостта на министерството е да оздравява държавните предприятия и да покажем, че те могат да бъдат ръководени добре – по този начин, както частните “, съобщи Нинова.

Заявката на водача на Българска социалистическа партия идва половин година, откакто актуалният министър председател Кирил Петков в качеството си на министър на стопанската система направи първи стъпки за изваждането на сдружението „ Монтажи “ ЕАД от ДКК и закриването на самата мегаструктура.

В последните си дни като министър при започване на август Петков предложи за утвърждение на служебния кабинет отчет за слагането на „ Монтажи “ под директен надзор на министерството на стопанската система. Тогава кабинетът утвърди отчета, само че явно работата по тази процедура ще бъде стопирана.

„ Монтажи “ ЕАД бе уличено от служебния кабинет, че ремонтира и строи на документи 400 язовира без търгове и без публични поръчки, а най-после подготвени, само че празни са единствено 10 язовира. Вчера вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че са разкрили случаи, при които за язовири без водна повърхност, т.е. източени, на хартия са употребявали водолази при ремонта им.

В самото съдружно съглашение сред четирите партии в ръководството пък бе заложено, че бъде преразгледано „ потреблението на формата на холдингови структури от страната, и в частност успеваемост и целенасоченост на статута и съществуването на Държавна консолидационна компания “.

В началото на седмицата Нинова смени и управлението на ДКК с някогашни фрагменти от структурите на Българска социалистическа партия. Рокадите към този момент са отразени и от Търговския указател, като новият изпълнителен шеф на холдинга към този момент е Михаил Кумчев – наследник на дълготраен народен представител от Българска социалистическа партия. Сред новите лица на ДКК е и Смиляна Нитова-Кръстева, която е някогашен народен представител на Българска социалистическа партия, Таня Найденова – Митова - някогашен общински консултант на левицата в столицата и Ивайло Лилов - водач на Българска социалистическа партия във Враца.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР