Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да заблуждава обществото по отношение

...
Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да заблуждава обществото по отношение
Коментари Харесай

Шефовете на ВМЗ: Атакуват ни, а сме затрупани с договори. Приходите ще са над половин милиард -

Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да заблуждава обществото във връзка с финансовото положение на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД (ВМЗ). Това се показва в позиция на Съвета на шефовете на сдружението в отговор на днешната конференция в Министерството на стопанската система и промишлеността, на която ръководителят на ДКК Смиляна Нитова съобщи, че оръжейницата отхвърля да изплати дял към държавния бюджет.

Това изрично не дава отговор на истината, декларират от профилираното дружество в Сопот.

„ За предходната година ВМЗ има облага от малко над 1 млн. лева, които сме в подготвеност да изплатим незабавно към държавния бюджет. Това не е направено, тъй като 2 месеца от ДКК не утвърждават финансовия ни доклад “, показват от ВМЗ.

От завода изясняват, че предходните управления на ВМЗ не са внасяли дължимия дял към бюджета от 2017 година на база решение на Министерския съвет.

„ Към момента ВМЗ дължи на бюджета близо 55 млн. лева Факт е, че сега имаме голямо нарастване на подписаните контракти, като приходите за годината ни ще надвишават половин милиард лв.. На тази база предложихме да стартираме да погасяваме това обвързване, само че откакто повишим заплащането на служащите и стартираме стратегия за модернизиране “, се споделя в позицията на Съвета на шефовете.

Според управлението на предприятието офанзивата от страна на екипа на Корнелия Нинова против предприятието идва в миг когато в него се подхващат дейности за повишение на приходите и вложения в рационализация на индустриалните мощности.

„ На финала са договарянията ни със синдикатите за съществено увеличение на приходите и ваучерите за храна на служащите. Разработена е и стратегия за рационализация на сдружението за над 50 млн. лева Направено бе и експертно проучване за повишение на сигурността. Това бяха главните ни цели за 2022 година като дружно с тях, единствено за 3 месеца, изчистихме остарели отговорности на сдружението за над 30 млн. лвева “, показват още от ВМЗ.

Те са безапелационни, че искане за неотложно погашение на 55 млн. лева за три месеца, които са насъбрани за интервал от 5 години от остарели управления, би отсрочило за неустановен период повдигането на заплатите на чиновниците.

Съветът на шефовете акцентира, че 2022 година най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а размерът на поръчките към завода може да бъде съпоставен само с интервала на военния спор в Сирия.

„ Сега е моментът да се поощрят чиновниците на ВМЗ, които са минали през доста компликации през годините и работят непрекъснато, с цел да отговорим на големите поръчки към нас. Същевременно не би трябвало да изпускаме опцията да модернизираме производството на завода, с цел да можем да бъдем конкурентни и през XXI век. В противоположен случай обричат ВМЗ “, безапелационни са от управлението на най-големия държавен оръжеен производител.

Противопоставянето на досегашното управление на оръжейния цех и екипа на Корнелия Нинова през днешния ден докара до общо заседание на служащите, което се организира по време на обедната отмора в двора на предприятието.

Събраха се стотици служащи и чиновници от ВМЗ-Сопот от синдикатите КНСБ и КТ " Подкрепа ".

Причината е неналичието на изясненост ще бъдат ли изпълнени контрактуваните нараствания на заплатите от 1 юни, сподели Елена Петрова, ръководител на синдикалната организация на КНСБ в завода.

По думите ѝ съгласно съглашението би трябвало самостоятелният щат на всеки един служащ, експерт и чиновник да се увеличи с 200 лв. и настрана още толкоз да се получават месечно под формата на ваучери за храна.

Все още нямаме никаква публична реакция на поканата ни за среща от страна на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, сподели Петрова.

Според нея служащите са обезпокоени и упорстват Нинова да им обясни персонално какво следва след промяната на мениджърския екип на сдружението.

Притеснително е тъкмо когато предприятието бележи напредък, да се случват такива промени, добави Петрова.

Оръжейниците се заканиха, че в случай че министър Нинова не се срещне с тях, в петък ще излязат на митинг и ще блокират Подбалканския път София-Бургас.

На трети юни вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разгласи, че поради влошено финансово положение, отвод да се заплати държавен дял и ликвидация на имущество зад тила на принципала, управлението на „ Държавна консолидационна компания “ (ДКК) е взело решение за промяна на борда на ВМЗ Сопот.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР