Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД ще подпише днес договора с ДЗЗД

...
Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД ще подпише днес договора с ДЗЗД
Коментари Харесай

Подписват договора за газовата връзка България-Сърбия

Държавната компания " Булгартрансгаз " ЕАД ще подпише през днешния ден контракта с ДЗЗД " Интернешънал Газ " за създаване и въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка България - Сърбия (IBS).

Подписването ще се състои в границите на интернационалната министерска кръгла маса в София, отдадена на районното съдействие за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

" Интернешънал Газ " завоюва публичната поръчка за газовата връзка с цена от близо 140 млн. лв. без Данък добавена стойност. Финансирането е обезпечено по механизма " Свързана Европа ".

Реализацията на интерконектора България - Сърбия е основен план, приоритет на българската енергийна политика, ориентиран към гарантиране на енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка, задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар.

Проектът за междусистемна газова връзка на територията на България се осъществя от " Булгартрансгаз " ЕАД на съображение подписаната през май 2018 година взаимна декларация сред българската и сръбската страна по отношение на построяването на газовия интерконектор. Със единодушието на Европейската комисия държавното сдружение " Булгартрансгаз " е несъмнено за уредник на плана и предстоящ оператор на интерконектора.

Проектът планува построяването на нов газопровод от съществуващо оборудване на " Булгартрансгаз " “ при Нови Искър. Линейната част на газопровода е с диаметър DN 700 и дължина към 62 км на българска територия. За цялостната реализация на обекта се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) при Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. Капацитетът на газовата връзка ще бъде 1.8 милиарда куб. м на година с опция и за реверсивен поток.

Изграждането на газовата връзка сред България и Сърбия беше заложена още през първия програмен интервал 2007 - 2014 година, само че по разнообразни аргументи реализацията на обекта непрестанно се отлагаше.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР