Държавната комисия по сигурността на информацията е отменила решението на

...
Държавната комисия по сигурността на информацията е отменила решението на
Коментари Харесай

Цацаров отново получи достъп до класифицирана информация 

Държавната комисия по сигурността на информацията е отменила решението на Държавна организация “Национална сигурност” за лишаване на достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров. Това оповестяват от пресцентъра на антикорупционната комисия, която разгласява известие на Цацаров по тематиката.

Той показва, че на 14 януари в 13:20 ч. в кабинета му в постройката на КПКОНПИ чиновници на ДАНС са му връчили акт за лишаване на разрешението му за достъп до класифицирана информация. Актът е бил подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на организацията Станислав Станчев, показва Цацаров.

“Час и половина преди този момент в ефира на национална телевизия министър-председателят Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа с довода, че съм се “провалил на контрола за надеждност”. По този мотив разгласих своя позиция, която подкрепям изцяло”, написа в известието.

Цацаров е обжалвал акта за лишаване на достъпа до класифицирана информация по планувания в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Той споделя, че през днешния ден е получил уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 година комисията е отменила издадения от ДАНС акт, с който се лишава разрешението за достъп до класифицирана информация до равнище “Строго секретно”.

“По мотив изказване на министър-председателя Кирил Петков в негово изявление пред телевизия bTV, че “ще има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата”, самичък насочих подобен сигнал с искане за инспекция на моите дейности и на изказванията на Петков, които на процедура навеждат извод за осъществено от мен престъпление”, напомня ръководителят на антикорупционната комисия.

Той е бил известен от Софийската градска прокуратура, че с разпореждане от 16 февруари е отказано формиране на досъдебно произвеждане заради това, че действието, предмет на инспекцията, не съставлява закононарушение по член 357 Наказателен кодекс (разгласяване на информация, представляваща държавна тайна), нито каквото и да е друго закононарушение.

Съобщението на Цацаров приключва, че удостоверява, че отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението, което има като някогашен арбитър и основен прокурор към организацията и към чиновниците в нея.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР