Държавната избирателна комисия /ДИК/ в Република Северна Македония поиска отлагане

...
Държавната избирателна комисия /ДИК/ в Република Северна Македония поиска отлагане
Коментари Харесай

COVID-19 отлага изборите в С.Македония


Държавната изборна комисия /ДИК/ в Република Северна Македония изиска отсрочване на предварителните парламентарни избори от 12-ти април, съобщи БГНЕС.

Членовете на ДИК напомнят, че не става въпрос единствено за деня на изборите, тъй като в подготовката на изборния развой вземат участие доста хора. Само членовете на изборните секции са 35 000 души. Към тях би трябвало да се прибавят и членовете на СИК и голям брой администрация и механически личен състав. В същото време би трябвало да бъдат заменени и към 3200 души от медицинския личен състав, които са членове на СИК, предизвестяват от ДИК.

“Преди утрешната среща на Съвета за сигурност при президента Стево Пендаровски, обвързвана с епидемията от ковид, призоваваме държавните ръководители да преразгледат решението си за осъществяване на предварителни парламентарни избори на 12-ти април ”, се споделя в известието от ДИК.

Председателят на ДИК Оливер Деркоски прикани политическите и държавните водачи в страната да вземат “хладнокръвно решение имайки поради здравето на хората ”. Той заяви, че в “момента е понижена работата на ДИК, а в това време в комисията са били и хора от областите, които са най-заразени с ковид – Дебар и Центар Жупа ”. В избрани дни при нас идват по 200-300 души, сподели още Деркоски.

По отношение на мандата на депутатите, в случай че се стигне до отсрочване на изборите Деркоски сподели, че той публично продължава до избора на новия състав на Народното събрание. “Освен това ние сме имали случаи на изключително привикване на към този момент разхлабен парламент ”, сподели още ръководителят на ДИК Оливер Деркоски. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР