Държавната енергийна компания на Полша заяви днес, че няма да

...
Държавната енергийна компания на Полша заяви днес, че няма да
Коментари Харесай

Полша: Няма да плащаме газа в рубли

Държавната енергийна компания на Полша съобщи през днешния ден, че няма да заплаща за съветски газ в рубли, като стана следващата, която отхвърли настояванията на Кремъл на фона на невижданите наказания против Русия поради войната в Украйна.

"Не виждаме по какъв начин бихме могли да го създадем ", съобщи Павел Маевски, началник на държавната петролна и газова компания на Полша.



"Договорът дефинира методите на заплащане. Той не разрешава на една от страните да го трансформира съгласно желанието си ".

В сряда президентът Владимир Путин съобщи, че Русия ще приема заплащания единствено в рубли за доставките на газ за "неприятелски страни ", откакто Москва беше наранена от лавина от наказания поради войната си.

Министърът на стопанската система на Германия, която преди войната в Украйна внасяше 55% от естествения си газ от Русия, съобщи, че този ход е нарушаване на контракта и че Берлин ще разиска с европейските си сътрудници по какъв начин да реагира.



Шефът на австрийската енергийна компания OMV съобщи, че подписаният контракт не разрешава заплащания в рубли.

Настоящият контракт на Полша за съветски газ изтича в края на годината. Варшава се надява по-късно да се откаже от съветския газ, като го размени с доставки на полутечен газ и от Норвегия по тръбопровода през Балтийско море.

Кремъл се пробва да ограничи последствията за съветската стопанска система от невижданите наказания, които засегнаха всичко в Русия - от задграничните запаси на централната банка до заведенията за хранене за бързо хранене.

Непосредствено след изказването на Путин рублата, която внезапно се срина от началото на войната в Украйна, нарастна по отношение на $ и еврото, а цените на природния газ се покачиха.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР