Държавната Дума - долната камара на руския парламент, прие на

...
Държавната Дума - долната камара на руския парламент, прие на
Коментари Харесай

Депутатите в Русия решиха да обявяват отделни граждани за "чуждестранни агенти"

Държавната Дума - долната камара на съветския парламент, одобри на трето и последно четене законопроект, допускащ физически лица да бъдат обявявани за " задгранични сътрудници ".

Това визира всички, които сътрудничат на медии с функционалности на " задграничен сътрудник " и получаващи финансиране от чужбина. Под това се схващат медии с задгранична благосъстоятелност или съветски юридически лица на задгранични медийни компании. Законът към този момент ги задължава категорично да се отбелязват за читатели, фенове и консуматори като сдружения с подобен статут. Той изисква по-строг режим за отчетност и категорично не разрешава разпространение на каквата и да информация, в случай че медията не се е обозначила като работеща с задгранично финансиране или благосъстоятелност - на частни лица или публични институции.

Промяната е под формата на допълнения към закона " За средствата за всеобща информация " и " За информацията, осведомителните технологии и за отбрана на информацията ". Съгласно нея към този момент и физически лица ще бъдат считани за " задгранични сътрудници ", в случай че популяризират - да вземем за пример в обществените мрежи и интернет - материали на медии " задгранични сътрудници " без категорично да са показали това, вземат участие в основаването на такива публикации, графики, адио или видео записи или получават средства и имущество от чужбина или от съветски юридически лица с задгранично финансиране.

Депутатите оферират министерството на правораздаването да получи пълномощия за разработване на указател на задграничните средства за всеобща информация с подобен статут. Решението за включването или изключването от него ще става с решение на министерството в координиране с министерството на външните работи.

За да влезе в действие, новите текстове в закона би трябвало да бъдат утвърдени от Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) и подписани от президента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР