Държавната чешка енергийна компания CEZ Group най-вероятно ще трябва да

...
Държавната чешка енергийна компания CEZ Group най-вероятно ще трябва да
Коментари Харесай

Ще прекрати ли CEZ Group арбитражното дело срещу България?


Държавната чешка енергийна компания CEZ Group най-вероятно ще би трябвало да приключи арбитражното дело против България, което заведе през лятото на 2016 година поради нарушение на капиталовия контракт. Причината е декларация на 28-те страни членки на Европейски Съюз , че до края на годината ще анулират всички двустранни контракти сред страни от Европейски Съюз, които плануват интернационален арбитраж сред вложител и страна. Страните членки на Европейски Съюз осведомят интернационалните арбитражи и съдилищата, че нови арбитражи против страни членки на Европейски Съюз не могат да бъдат завеждани, а настоящите би трябвало да се прекратят - а в случай че не се прекратят, решенията им не би трябвало да бъдат прилагани от съдилищата.

" Държавите-членки, които управляват предприятия, които са завели каузи за капиталов арбитраж против друга държава-членка, ще подхващат стъпки според националните си закони, регулиращи такива предприятия, в сходство с правото на Съюза, тъй че тези предприятия да отдръпват идни каузи за капиталов арбитраж ", е записано в документа.
Това е резултат от решение на Европейския съд от предходната година (Achmea v Slovak Republic C-284/16). Конкретният случай, обсъждан от съда, е за арбитражно дело сред холандска компания и страната Словакия. Словакия е наказана от интернационалния арбитраж на 25 милиона евро, само че отхвърля да заплати и апелира в немския съд, който трансферира въпроса към Съда на Европейски Съюз.

На 6 март 2018 година Съдът на Европейския съюз (Court of Justice of the European Union) реши, че интернационалният арбитраж сред страни членки на Европейски Съюз е противозаконен. Двустранните контракти за отбрана на вложенията, които имат арбитражна уговорка, опонират на правото на Европейски Съюз.

" Обърнете внимание на тези подписи /вижте илюстрацията към текста - бел.ред/, най-много втория ред вляво - подписът на представителя на Чехия. С този автограф Чехия поема ангажимент да накара всички чешки държавни компании да спрат всички интернационалните арбитражи, ориентирани против държави-членки на Европейския съюз ", написа във Facebook икономистът от Институт " Отворено общество " Георги Ангелов. Арбитражът на ЧЕЗ против България отпада, безапелационен е той.
Публикувано във обстоятелства.бг:  Няма да има арбитраж на ЧЕЗ против България Публикувано във обстоятелства.бг:  Няма да има арбитраж на ЧЕЗ против България
От 2016 година насам ЧЕЗ, „ Енерго Про “, и EVN заведоха арбитражни дело против страната поради нарушение на капиталовите контракти. По неофициална информация претенциите на всяко от сдруженията е за към 1 милиарда лв.. Според енергийните дружества честите промени в законодателството и рестрикциите за капиталовите им разноски нарушават капиталовите им проекти и междудържавните спогодби за поощряване на вложенията.

Причината да се допуска че от трите арбитражни каузи това на ЧЕЗ ще бъде наложително прекъснато е, че компанията е държавна и като такава попада под рестриктивните мерки, формализирани с подписаната декларация от страните членки на Европейския съюз, с която се ангажират да принудят всички държавни компании на прекратят всички интернационалните арбитражни каузи против други страни от блока, излиза наяве от декларацията и известието на уеб страницата на Европейската комисия (ЕК).

В обществената мрежа декларацията и възможното преустановяване на заведения от ЧЕЗ арбитраж против страната стана мотив за оживена полемика. Според някои мнения оценката не е толкоз еднопосочна.

" За да отбрани правата си компанията вместо в арбитража ще потърси правно решение в различен съд в региона на корпоративното право ", считат анализатори.

" Добре, като падне арбитража, ще ни съдят в европейски съд и отново ще ни осъдят. Може дори за повече пари ", разяснява Ивайло Иванов.

Според проф. Атанас Тасев би трябвало да се направи изчерпателен юридически разбор на документа. Трябва да се дефинира ясно какво е държавна компания, която ще бъде наранена от огравничението - 100% държавна ли, страната да е мажоритарен притежател или компания, в която въобще има държавно присъединяване, било то и минимално, разяснява той.

" Нека си отидат в съд и да съдят в случай че имат действителни учредения. Но множеството арбитражи са неуместни и няма да устоят на правосъден надзор ", е мнението на Георги Ангелов.

„ Комисията приветства уговорките на страните членки на Европейски Съюз във връзка с правните последствия от правосъдното решение по отношение на холандската застрахователна компания Achema и по-специално уговорката им да прекратят всички двустранни капиталови сделки между тях “, се показва още в известието.

Според Европейска комисия механизмите за споразумяване на разногласия, планувани в договорите, както и използването в интернационален проект на Договора за енергийната харта, са несъвместими с правото на Европейски Съюз и дискриминират европейските вложители.

Защитата на всички вложители от Европейски Съюз против противозаконна интервенция от страна на страните членки се обезпечава от правото на Европейски Съюз, което подсигурява, че всички те (инвеститорите) се третират еднообразно.

Инвеститорите не могат да разчитат на двустранни капиталови съглашения, подписани сред страните членки, се показва още в известието.

Решението на Европейска комисия в това отношение е да ускори своя разговор с всички страни членки, които към този момент са се заели да прекратят двустранните капиталови съглашения в границите на Европейски Съюз.

Комисията приветства и обстоятелството, че болшинството от тези страни са се заели да подхващат дейности, с които да подсигуряват, че Договорът за енергийната харта не може да се употребява като основа за арбитраж сред вложители и страни членки в блока.

„ Ангажиментите, поети от страните членки, обезпечават спомагателна правна изясненост за вложителите и арбитражните съдилища и целят а предотвратят несъвместимостта на новите арбитражни решения и процедури с правото на Европейски Съюз ", разясняват още от Европейска комисия.

Повече информация можете да намерите на: https://ec.europa.eu/info/publications/190117-bilateral-investment-treaties_en?fbclid=IwAR1ucb0T_GLQiZ_s20b1y-D1bwLCmZ8H7YRrlm5T2_qd2eKUigo7sHqv_K4

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР