Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване

...
Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване
Коментари Харесай

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан неотдавна разгласи проекта си за основаване на цифрова валута, сходна на Биткойн, присъединявайки се към други страни в устрема им да основат цифрова валута на централната банка (CBDC).

Пакистан има за цел да вкара своя лична цифрова валута, която ще има характерности, сравними с тези на Биткойн, като сурогат на физическата валута. Този ход е в сходство със международната наклонност, следена при други страни, които създават свои CBDC.

Въвеждането на цифрова валута в Пакистан се чака да прекрати потреблението на физическата валута, да понижи разноските по транзакциите и да повлияе на придвижването на капитала в обществото.

Шукат Бизинджо, спомагателен шеф на Групата за цифрови финансови услуги в Държавната банка на Пакистан (SBP) загатна, че Пакистан интензивно изследва концепцията за бичи/мечи контракти с опция за прът варианти (callable bull/bear contracts – CBBC) като евентуален метод за въвеждане на цифрови валути.

Бизинджо посочи присъединяване на Държавната банка на Пакистан в оценката и консултациите с други централни банки по отношение на CBBC и цифровите валути на централните банки по време на речта си на Международната конференция за мобилна търговия 2023.

Освен това Държавната банка на Пакистан води диалози с локални бизнес водачи за въвеждане на цифрови валути в страната. Длъжностното лице акцентира и напредъка, реализиран от институциите за електронни пари (EMI) в областта на електронното банкиране.

EMI сполучливо вкараха портфейли за електронни пари за клиенти и предприятия, както и други благоприятни условия за цифрови заплащания като предплатени карти и безконтактни заплащания.

Освен това служителят на SBP загатна, че сега 12 EMI се намират на разнообразни стадии от приемането на лицензи от централната банка.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР