Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Съветът за

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Съветът за
Коментари Харесай

НПО иска от ДАЗД и СЕМ наказания заради новия хитов сериал на БНТ Денят на бащата

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Съветът за електронни медии (СЕМ) за жалост проспаха многочислените подиуми на свирепост, принуждение и експанзия в излъчения по Българска национална телевизия сериал " Денят на бащата ", които основават сериозна заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото и общественото развиване на децата, безапелационни са от Сдружение " Майки против насилието в Студентски град ". Сериалът споделя историята на борбата сред развеждащи се родители за настойничество над малолетния им наследник.
Сдружението желае ДАЗД и Съвет за електронни медии " да излязат от зимната заспалост и неотложно да глобяват съгласно наредбите на законодателството ни продуцентите на " Денят на бащата ". Според НПО-то " единствено дребна част от недомислията и закононарушенията " са сцените, в които героинята на Весела Бабинова удря мощен пестник на дребния Патрик Шон Хесън и му крещи най-грозно и го наскърбява и тази, при която малчуганът наръгва с всичка мощ собствен съученик в корема с нож в двора на столично учебно заведение. Последната сцена е разказана от " Майки против насилието в Студентски град " като " стряскащо скимване на режисьора Павел Веснаков ".
" Не по-малко рискови и създаващи риск за здравето и за нежната душeвност на децата и подрастващите телевизионни фенове, включително и за самото дете-актьор, несъмнено, са и извънредно плашещите и доста травматични подиуми в сериала, при които режисьорът на продукцията караше дребния Патрик Шон Хесън да се катери по первазите на прозорците в учебната постройка и да надзърта оттова в бездната с действителен риск за живота си ", допълват от сдружението на майките против насилието. Те чакат и мнението на Регионално ръководство на образованието – София-град, инспекторите на което следва да извършат незабавна инспекция кой шеф и на какво съображение е разрешил да се снимат " скандалните и рискови подиуми на територията на въпросното учебно заведение ".
От неправителствената организация припомнят, че Чл. 11. (1) от Закона за закрилата на детето категорично гласи, че " всяко дете има право на протекция против замесване в действия, неподходящи за неговото физическо, психическо, нравствено и просветително развиване ". Майките означават, че в административнонаказателните разпореждания на Закона за протекция на детето са написани санкциите за нарушителите – от 500 до 1000 лева за първо нарушаване и от 1000 до 2000 лева - при наново нарушаване, в случай че лицата не подлежат на по-тежко административно наказване по специфичен закон или действието не съставлява закононарушение.
Законът за радиото и малкия екран на собствен ред също задължава доставчиците на медийни услуги да съблюдават прецизно правата на децата, уредени в Закона за протекция на детето и в други нормативни актове, както и да не позволяват присъединяване на деца в излъчвания, които са неподходящи или основават заплаха от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или обществено развиване, акцентират от Сдружение " Майки против насилието в Студентски град ". В тази връзка Държавна организация за протекция на детето взаимно със Съвета за електронни медии разписаха и одобриха специфични Критерии за оценка на наличие, което е неподходящо или основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или обществено развиване на децата, прецизират от сдружението на майките. В член 34 от тези критерии да вземем за пример е записано, че " създаващи заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/ или общественото развиване на децата са елементи от програмното наличие или от излъчвания, които подтикват към незаконно и/или противообществено държание ". В член 27 от същите тези Критерии, признати от ДАЗД взаимно със Съвет за електронни медии, е закрепено значимо условие, че " детайли от програмното наличие на доставчиците на медийни услуги, които могат да влияят неподходящо или да основат заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или общественото развиване на децата, следва да бъдат разполагани в програмни пояси, които се допуска, че не притеглят детската публика ", напомнят от родителското съдружие. И прибавят, че " стряскащите и отблъскващи подиуми с принуждение и свирепост в " Денят на бащата ", влизащи в прорез със законодателството за протекция на децата, бяха излъчени в ефира на публичната Българска национална телевизия, която устояваме с нашите налози, точно в най-гледаното време, когато пред екрана са и най-малките фенове с тяхната към момента неизградена конструкция на личността и неукрепналата им душeвност ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР