Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за поредна година

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за поредна година
Коментари Харесай

Стартира Безопасно лято 2023

Държавната организация за метрологичен и механически контрол за поредна година стартира инспекция под мотото " Безопасно лято 2023 ". Проверката ще се прави от инспектори на Главна дирекция " Надзор на пазара " в търговски обекти в цялата страна.

Кампанията стартира от през днешния ден и ще продължи до края на месеца, сподели пред БНР Мирослав Йотов - основен шеф на Групово дело " Надзор на пазара " в ДАМТН. 

По думите му продуктите, които са обект на инспекция това лято, са пояси и жилетки. 

" Целта на инспекцията е да се наблюдава дали са изпълнени условията на Закона за техническите условия към продуктите и наредбата, с която производителят да подсигурява, че продуктите дават отговор на европейските хармонизирани стандарти и избраните условия за сигурност ".

При констатиране на предложение на артикули в нарушаване и такива, които не покриват нормите за сигурност, се подхващат административно-наказателни дейности и се постановат насилствени административни ограничения, уточни Йотов. По думите му глобите за търговците в тези случаи са от 250 до 1000 лева за всяко нарушаване по настрана. За производители и вносители законодателят е планувал имуществени наказания от 1000 до 10 000 лева. При повторение на нарушаванията санкциите се завишават. 

Често търговците търсят обезщетения от производителите и вносители за наложените им имуществени наказания, означи Мирослав Йотов. 

При констатиране на забележими несъответствия продуктите се не разрешават от продажба и унищожават, уточни още той, съобщи БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР