Държавната агенция за метрологичен и технически надзор определи 540 язовира

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор определи 540 язовира
Коментари Харесай

540 язовира у нас са от първа степен на потенциална опасност

Държавната организация за метрологичен и механически контрол дефинира 540 язовира от първа степен на евентуална заплаха, при приключена подредба досега в 13 области.

Процесът на подредба на язовирите в България е напълно завършен в 13 области, оповестиха от Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). Това са София-град, Софийска, Перник, Враца, Монтана, Ловеч, Разград, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич и Шумен. Класификацията все още обгръща 1665 язовира, като 540 от тях попадат в първа висока степен на евентуална заплаха, съобщи БНР.

От класифицираните досега 1665 язовири, в първа висока степен на евентуална заплаха са 540 броя, във втора забележителна степен на евентуална заплаха са сложени 167 броя, а в трета ниска степен на евентуална заплаха - 425 броя.

За още 243 язовири са осъществени инспекции на място от комисиите и следва документална инспекция за привършване на процеса по подредба за тях.
За 533 тествани дребни язовира са налице данни, че попадат в хипотезата на член 141а, ал.3 от Закона за водите и се планува да бъдат изключени от обсега на контрола, реализиран от ДАМТН. В 15 области процесът по подредба към момента не е приключил. Независимо от усложнената епидемиологична конюнктура на територията на цялата страна, която затруднява активността на комисиите, работата по класификацията не е серпантина. Извършват се както плануваните образни инспекции на терен, по този начин и последващите ги взаимни съвещания на комисиите. Служителите на ДАМТН не престават да правят инспекции, по отношение на смяна на собствеността на язовири, дарени безплатно от общините на страната, за които са предоставени права за ръководство на Държавно дружество "Управление и стопанисване на язовири " (ДПУСЯ).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР