Държавната агенция по бежанците към Министерски съвет очаква втора вълна

...
Държавната агенция по бежанците към Министерски съвет очаква втора вълна
Коментари Харесай

Очакваме 200 000 украински бежанци следващата седмица

Държавната организация по бежанците към Министерски съвет чака втора вълна на бежанци от Украйна, по тази причина работи по няколко сюжета, с цел да не се стигне до палаткови лагери, каквито е имало при други бежански рецесии. До 200 000 лица от Украйна се чака да влязат идната седмица. В тази връзка всички ведомства са помолени да уведомят за базите си и е образувана оперативна група към Министерски съвет. Това регистрира пред Комисията по правата на жителите Мариана Тошева, новият ръководител на Агенцията за бежанците.

Тя посочи, че последните дни е намалял напорът на бежанци към България. 133 567 лица са влезнали у нас, 72 371 са напуснали, останали са 61 000, от тях 27 000 са се записали. Остава устойчива наклонността - към 46% да останат в страната и да се открият тук. Голяма част от тях имат недобър здравен статус. Около 41% са малолетните, останалите са най-вече дами. В Центровете за бежанците има настанени 2500 души, 41% е заетостта от 5000 места. В хотелските бази се води статистика - Варна и региона са запълнени на 80%, в Бургас към момента има повече места. Имаме 353 бази с 50 000 кревати.

Целта е в хотелите да не останат настанени бежанци към 31 май. Бежанците са разселени в 72 местоположения в 52 обитаеми места. Около 4000 души се записват за ден, стремежът е да се стига до 5000 души, които да получават краткотрайна протекция.

Напускащите се насочват към страни с украински общности, огромна част към Испания. Агенцията по бежанците работи с Министерство на вътрешните работи по отношение на малолетните бежанци, като за задачата има мобилни екипи на граничните пунктове, както и в Бургас, Варна и към Централните гари. Около 200 деца от Украйна са регистрирани за краткотрайна протекция, те са били непридружени и малолетни, през вчерашния ден е дошъл тим по плуване. Ташева заключи, че Агенцията работи главно да се възползват бежанците от правото на труд и да станат по-бързо независими.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР