Държавната агенция Национална сигурност е идентифицирала проблеми около производството на

...
Държавната агенция Национална сигурност е идентифицирала проблеми около производството на
Коментари Харесай

ДАНС установила, че проблеми на пазара на горива има

Държавната организация " Национална сигурност " е идентифицирала проблеми към производството на горива от " Нефтохим ". Това стана ясно от думите депутата от Има Такъв Народ Андрей Михайлов, който е и ръководител на краткотрайната парламентарна комисия, целяща да откри всички обстоятелства и условия с доставката на недопечен нефт до " Лукойл Нефтохим Бургас ".

Макар и неведнъж питан след края на съвещанието на комисията, извършено във вторник, Михайлов не посочи какви съответно проблеми са били открити и при кого са били тъкмо те - при самата рафинерия или другаде, дали датират още от доставчика и така нататък Самото съвещание, на което депутатите изслушаха шефа на ДАНС Пламен Тончев, бе засекретено за представителите на медиите. Самият Тончев пък отхвърли всевъзможен коментар.

" Нямаше доста секрети (в показания отчет на ДАНС). Някои от нещата бяха известни на народните представители, няма да встъпвам в елементи, тъй като законът не ми го разрешава, само че ще го кажа по този начин - бяха разпознати фактически проблеми ", сподели Андрей Михайлов, още веднъж без да влиза в конкретика.

" Искаме да установим всички елементи във връзка с себестойността на суровината ", колеблив бе още той на въпрос от кого произлизат откритите проблеми.

Михайлов е помолил Пламен Тончев до края на седмицата подопечната му работа да изготви и изпрати до народните представители оферти и рекомендации какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се адресират въпросните проблеми.

Депутатът от партията на Трифонов акцентира още - доставната цена на нефта е единствено един от факторите, определящ цената на горивата на дребно, като огромно значение има още и цената на преработката, налозите и акцизите, както и надценката.

" В пазара на горива на всички места има проблеми, които би трябвало да бъдат решени. И те се отстраняват посредством махане на пречките и повече конкуренция. Затова и поискахме от ДАНС съответни ограничения, освен отчет. Искаме смяна през унищожаване на тези бюрокрации, регулации и изкривявания на конкуренцията. Така мога да ви го кажа, без да нарушавам закона за класифицираната информация ", разяснява на собствен ред Мартин Димитров от " Демократична България ".

Наистина имало проблем с цените на горивата, за което показателно било, че при повишаване на петрола отразяването в цените на дребно е незабавно, само че при наклонност на спад това не е по този начин, призна националният представител от ръководещата коалиция. Но дефинира изказванията на ГЕРБ, че 1 лев от цената на бензин и дизел отиват в частни сметки като популизъм.

А какви са решенията на казуса с ниската конкуренция и изкривяването на пазара на горива? " Преди месец ръководещата коалиция приехме свободните потенциали на данъчните хранилища да бъдат пращани към митниците и да бъдат обявявани в специфична платформа. Това 10 години не се случва и ще докара до повече конкуренция. Това е една такава мярка. Мислим и за още свързани, по този начин да го кажа, с цел да спазя това, че беше закрито съвещанието ", влезе в относителна конкретика Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР