Държавна опера Стара Загора стартира проект Ние сме музиканти“ за

...
Държавна опера Стара Загора стартира проект Ние сме музиканти“ за
Коментари Харесай

Арттерапевтични работилници отварят по проект в Стара Загора

Държавна опера Стара Загора започва план „ Ние сме музиканти “ за приобщаване на деца и младежи с развитийни и поведенчески проблеми. Той ще стартира с откриването на арттерапевтични работилници, в които с изключение на с деца със специфични просветителни потребности или поведенчески компликации, ще се работи и с деца от разнообразни възрастови групи с евентуални или изявени артистични ползи.  

Заниманията ще се организират от терапевта Русалина Мочукова, която употребява в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ темп, диалект, музика и придвижване свирене на Oрф принадлежности с забавни игри.  
Шест машини в Стара Загора са обработвали улиците срещу заледяване
Шест машини са правили действия по отнасяне на пътните платна срещу заледяване на територията на Община Стара Загора. „ Няма...
Прочети повече
В две следващи години планът „ Ние сме музиканти ” бе разпространяван и високо оценен като финалист в европейската конкуренция на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „ FEDORA “ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща нововъведения в оперното и балетното изкуство. Концепцията на „ Ние сме музиканти ” е ориентирана към основаването на първия в България интерактивен сензорен театър за деца и младежи със специфични просветителни потребности. Държавна опера Стара Загора въодушевено и грижовно съумя да приготви нужната артистична и уютна среда за провеждането на заниманията с деца, която да бъде съобразена с всички характерни условия за комфорт и условия на сигурност.  

„ През годините на моята певческа кариера постоянно съм усещала, че с изключение на споделяйки изкуство като актьор на сцената, бих могла да го споделям и с деца, съчетавайки музиката и логопедията като тип терапия. По време на работата ми като вокален възпитател в студио „ Clang Art “ – Виена имах опция да вземам участие в разнообразни семинари и да се срещна с музикално-педагогичекия способ „ Орф – Шулверк “. Това инспирира интереса ми към логоритмиката и несъмнено логическият свършек на всичко логопедията, която се трансформира моя идея. Оттам се породи и концепцията посредством арт и логопедична терапия да обединим тирада, придвижване и темп, като дружно с това да подтикваме творчеството посредством свирене на Орф принадлежности, изобразяване, моделиране, танц и драма. Вярвам, че изкуството има силата да трансформира животи по доста бездънен и невероятен метод, да бъде ключ към един по-добър метод на живот и благополучие ”, споделя Русалина Мочукова.  

Първият стадий на плана започва на 5 март 2022 година и ще бъде ориентиран към три групи деца: 

- Арттерапевтично ателие за деца от 4 до 14 години със специфични потребности. Подходящо за деца с проблеми в развиването – синдром на Даун, високо функционални деца с разстройство от аутистичния набор и други Групата е с потенциал до 6 деца и се организира един път седмично, в събота, с времетраене 45 минути.  

- Ателие за деца с артикулационни и езикови усложнения. Подходящо за деца от 4 до 7 години с нарушаване в артикулацията, дикцията, с дислексични дефицити, нарушена прозодика на речта(заекване) и други Заниманията се организират един път седмично, в събота, с времетраене 45 минути.  
Конкурс " Моят магически свят " афишират в Стара Загора
Общинският съвет по наркотични субстанции и Превантивно- осведомителния център по зависимости към Община Стара Загора афишират конкурс за...
Прочети повече
- Ателие за креативност и прочувствена просветеност. Подходящо за деца сред 3 и 7 години, в норма - образование на централизация над личните усеща и чувства, образуване на отзивчиви умения, развиване на въображението и креативните качества, повишение на самочувствието. Групата е с потенциал 10 деца и се организира един път седмично, в събота, с времетраене 45 минути.  

Работилниците стартират своята активност при започване на месец март. Те са безвъзмездни и са отворени за регистрация до запълване на свободните места. По преценка на терапевта, участниците в тях ще имат опция да се изявят в зрелище на Държавна опера – Стара Загора, както и да са измежду публиката на първия български сензорен театър, подобаващ за хора с разнообразни благоприятни условия.  

Регистрацията се прави на имейл адрес: [email protected] 

За контакти: тел. 0899200035 

Срокът за записване е до 28 февруари.
Стара Загора означи 144 години от повторното избавление на града
На днешния ден се навършват 144 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877 – 1878 година...
Прочети повече
Още от СТАРА ЗАГОРА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР