Държавна опера - Русе се прекланя пред паметта на доайена

...
Държавна опера - Русе се прекланя пред паметта на доайена
Коментари Харесай

Балетът Козият рог ще се играе на 2 октомври в памет на проф. Петър Луканов

Държавна опера - Русе се прекланя пред паметта на доайена на българското танцово изкуство, отдал живота си на идеята да основава хубост на сцената, проф. Петър Луканов, който ни напусна наскоро.

Последната негова огромна хореографска изява бе точно на русенската балетна сцена, където преди седем десетилетия стартира и неговия артистичен път.

На 2 октомври, сряда, от 19.00 часа в Голямата зала на Доходно здание ще бъде показан неповторимия пример на българското балетно изкуство “Козият рог “ по музика на Красимир Кюркчийски, който проф. Луканов сложи с извънреден триумф през есента на 2022 година на русенска сцена.

Именно тук е началото на неговия креативен път. В Русенска опера той се изявява като артист-балетист и като хореограф, тук той е приветстван от Шостакович и потегля от Русе по необятния свят, с цел да донесе абсолютно самопризнание на националната ни балетна школа като неин учредител и градител.

През годините проф. Петър Луканов обилно подарява русенската аудитория с гения си, със своя опит, с мъдростта си и най-много – с любовта си към Операта на Русе!

Традициите на предишното и дързостта на авангарда, ярката модернистична хореография, рисковата пластика и мъчително прям драматизъм в “Козият рог ”, носят завладяваща хубост, която допира сърцето на публиката по несравним метод!

В това театрално комбиниране на минало и бъдеще, вплетено от гения на Петър Луканов, през днешния ден ние осъзнаваме истината, че съществуваме с помощта на сътвореното от нашите прародители.

Един от тях е точно проф. Петър Луканов - извънреден човек и експерт, постоянно със блян да реализира невъзможните небеса в танцовото изкуство.

Такива бяха и спектаклите му - пропити от хубост, мощни страсти и дълбочина на посланията.

Поклон пред паметта паметта му!

Текст: Диана Димитрова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР