Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера

...
Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера
Коментари Харесай

Звезда на македонската опера ще излезе на бургаска сцена

Държавна опера Бургасул. " Климент Охридски " N2

0 коментара за Държавна опера Бургас Звездата на македонската опера Марян Йованоски ще излезе на бургаска сцена в сряда вечер, 18-ти октомври от 19 ч., като самия държател Набуко Навуходоносор. Именитият баритон е прочут освен на Балканите, а и в Австрия, Словения, Хърватия, Германия, Дейтона Бийч и Ню Йорк. Йованоски е работил на щат във Виенската опера - една от най-престижните оперни институции в света, а сега бургаската опера има достойнството той да е и неин солист.

Друго име от международната сцена, басът Димитър Станчев, гостува на продукцията като Захария. Солистът на Софийска опера и балет е прочут в Европа, Америка и Япония. Богатият му репертоар включва над шейсет централни басови функции, а в ролята на Захария Станчев се превъплъщава към този момент близо тридесет и пет години.

На добре познатото на бургаската аудитория сопрано Йоана Железчева, посочена за една от най-талантливите млади оперни звезди на България, е поверена ролята на Абигайл - щерка на Набуко. Това лято Йоана Железчева очарова публиката в Бургас по време на Бургаски музикални празници " Емил Чакъров " и Велико Търново на фестивала " Сцена на вековете " с прочувственото си осъществяване на Норма.

В ролята на Измаел в сряда вечер влиза Любомир Тодоров, за който ролята е дебютна. Като Фенена ще забележим Шмилена Султанова, Петър Тихолов поема ролята на великия сановник. Диригент на оркестъра ще бъде маестро Иван Кожухаров, режисурата е на Павел Герджиков. " Набуко ", третата опера на Джузепе Верди, е точно тази, която му печели славата на популярен композитор. Написана е през 1841 година по либрето на фамозния либретист Темистокле Солера. В България тя е сложена за първи път тъкмо преди петдесет години.

Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през VI в. прочие н. е. Евреите са нападнати и поробени от египтяните, техният висш свещеник Захария ги успокоява и им вдъхва кураж. Те имат късмет да получат мир и независимост, защото разполагат с почитан пленник - Фенена, по-малката щерка на Набуко. Захария поверява защитата на Фенена на Измаил, някогашен делегат във Вавилон. По време на пребиваването си там Фенена го избавя от затвор и двамата се влюбват един в различен. За зла неволя в него е влюбена и по-голямата й сестра Абигайл. Тя изисква от Измаил да изостави сестра й, в противоположен случай ще я разгласи за изменница на Вавилон. В храма, в който се развива сцената, идва и самият Набуко. Захария го заплашва, че ще убие Фенена, само че се намесва Измаил и избавя заложницата. Разгневеният Набуко подрежда да бъде опустошен еврейския храм, а Измаил е анатемосан от сънародниците си като предател, защитил нееврейска госпожица.

Абигайл е ядосана от желанията на татко си към по-малката от двете сестри - Набуко я е оставил за регент, до момента в който той е далеко от родината. Тя е засегната и от това, че Фенена и Измаил са към този момент свързани и за нейната обич няма късмет. В отчаянието си Абигайл се развлича, ровейки из царските документи. Там тя намира доказателство, че Фенена не е същинска щерка на Набуко, а робиня. В същото това време Абигайл схваща, че сестра й е освободила пленените евреи. Върховният сановник предлага да пуснат слух, че Набуко е умрял в борба, с цел да го наследи по-голямата от двете, Абигайл.

Фенена се е покръстила в еврейска религия, с цел да оневини обичания, че е защитил нееврейка. През това време Абигайл и и висшите жреци изискват от нея короната на сякаш мъртвия Набуко. Внезапно обаче се появява самият той, подигравайки се и на еврейския господ, и на своя господ Баал, като прогласява самия себе си за подобен. Противопоставя му се Захария, по тази причина Набуко подрежда да убият всички евреи. Фенена, като новопокръстена еврейка, декларира, че ще показа ориста им. В богохулството си Набуко е ударен от гръмотевица и губи разсъдъка си. Короната пада от главата му и е заграбена от Абигайл. Върховният сановник я кара да подпише указ за гибелта на евреите и сестра й, само че тя не желае да цапа ръцете си с кръв. Тя изнудва Набуко да го подпише. В моменти на проблясък той пожелава да избави Фенена. Разкрива на Абигайл, че тя е неистинската щерка и робиня. В яростта си Абигайл унищожава документа, който свидетелства за това. Набуко, изпаднал в недружелюбност, се моли за живота на Фенена.
 
В затворническата си килия Набуко възвръща разсъдъка и силите си. Той се моли за амнистия на Бог, дава обещание да построи още веднъж храма в Йерусалим и да следва същинската религия. Надява се Бог да избави щерка му Фенена и евреите, водени на гибел. В отговор на молбите му неговите бойци го измъкват от пандиза. Набуко идва в точния момент пред жертвения олтар на Баал с меч ръка. По негова команда идола на Баал е опустошен. Той освобождава евреите и дава обещание да издигне нов храм. Пристига Абигайл. Тя е погълнала отрова и преди гибелта си е пристигнала да желае амнистия от сестра си Фенена. Захария прогласява Набуко за прислужник на Господ и цар на евреите.

Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР