Държавна метла в администрацията подготвя служебният кабинет. От Министерството на

...
Държавна метла в администрацията подготвя служебният кабинет. От Министерството на
Коментари Харесай

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ: Кабинетът Радев готви брутална чистка в държавната администрация

Държавна метла в администрацията приготвя служебният кабинет. От Министерството на финансите са пуснали инструкции към всички ведомства при създаването на проектобюджетите си за 2022 година да предложат ограничения за стесняване на разноските. За задачата те би трябвало да открият неефективни, дублиращи се или с отпаднала нужда структури, системи и процеси.

Указанието до бюджетните организации е на министъра на финансите Валери Белчев. От него излиза наяве, че министрите би трябвало да посочат освен действия в администрацията, от които няма потребност, само че даже и цели структури, от които можем да се лишим, написа в. " Труд ".

Характерно за работата на държавната администрация, е че един от употребяваните способи за съкращения на държавни чиновници е посредством метаморфоза в администрацията. По принцип държавните чиновници са предпазени от случайни съкращения. Като това е направено, с цел да не може всеки нов министър да уволнява наред чиновници и да поставя свои хора на всички равнища в администрацията. Законът за държавния чиновник обаче разрешава уволняване с едномесечно предупреждение при закриване на администрацията, където съответният чиновник е назначен, или при редуциране на длъжността.

Затова доста комфортен прийом за уволняване е да вземем за пример един министър да реши, че няма потребност от някоя дирекция в ръководеното от него ведомство. Така с смяна на устройствения устав на министерството тази дирекция може напълно да бъде отстранена, а надлежно и работещите в нея държавни чиновници.

Същевременно министърът може да реши, че има потребност от нова дирекция със сходни, само че малко изменени функционалности, за която са нужни нови хора.

Така изисканата от Валери Белчев метаморфоза на държавната администрация може да докара до действително понижение на броя на служителите. Но в същото време може просто да бъде употребена на махане на неуместните хора в администрацията и заменянето им с нови.

Служебният кабинет към този момент не възнамерява нарастване на минималната заплата от началото на 2022 година макар високата инфлация в страната, излиза наяве още от напътствията на Валери Белчев. В напътствието на Министерството на финансите е посочено, че при подготовката на бюджетите си за идната година министерствата би трябвало да се съобразят с главните допускания, таваните на разноските и други параметри, включени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година, която беше призната в края на 2020 година Там е записано, че минималната заплата през 2022 година ще остане на настоящето равнище от 650 лева Тези планове обаче за правени преди инфлацията да доближи рекордни равнища. Решение за повишение на минималната заплата може да бъде взето и по-късно, преди окончателното гласоподаване на бюджета за 2022 година Но към този момент заявление от страна на служебния кабинет каква би трябвало да бъде минималната заплата през идната година няма.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР