Държавите в ЕС трябва да са пример за това как

...
Държавите в ЕС трябва да са пример за това как
Коментари Харесай

Дидие Рейндерс към Денков: Правосъдните реформи в ЕС трябва да са пример за останалите страни

Държавите в Европейски Съюз би трябвало да са образец за това по какъв начин би трябвало да наподобява върховенството на закона за останалите страни и за тези, които желаят да влязат в евросъюза. Това съобщи еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс след срещата си с премиера Николай Денков в София през днешния ден.

" Имахме среща с комисаря по правораздаване, в която обсъдихме напредъка на България в последните месеци по реализиране на промените в правораздаването, измененията в конституцията и антикорупционната комисия, и също по този начин с правата и контрола върху основния прокурор. От друга страна обсъждахме  и това, което следва - по какъв начин тези промени в конституцията и в законите би трябвало да бъдат въведени в действителния живот, тъй че да не повторим неточности. Знаем от минали опити за промени - да вземем за пример, профилирания съд, който не извърши упованията, които бяха заложени, и трябваше да бъде закрит ", подсети Денков.

" Дискусията беше доста градивна. Практически сме на едни и същи позиции - извънредно значимо е темпото да не се забавя в идващите седмици и месеци да бъдат определени съставите, както на антикорупционната комисия, по този начин и на правосъдните и прокурорски препоръки. И те да бъдат запълнени с хора, които имат нужните експертни и морални качества, и да могат да реформират системата в посока, която чакаме всички - а точно правосъдната система да бъде самостоятелна, а системата на прокуратурата със следствието и службите в Министерство на вътрешните работи да могат да ревизират всяко обвиняване, да съберат доказателства, да ги предадат в съда и да има присъди. Това е задачата. Тя е ясна на всички ", акцентира министър председателят.

" В целия този развой разчитаме поддръжката на Европейска комисия, на други партньорски институции, каквато е Венецианската комисия, на Швейцарския институт. Това са интернационалните институции, които имат експертиза и престиж да валидират процесите, които ние реализираме тук ", сподели още Денков.

" Срещата ни с премиера беше доста ползотворна. Реформите в конституцията, на правната система, битката с корупцията, отговорността на основния прокурор - това са доста значими неща. Трябва да има настояща комисия против корупцията. Ще отнеме време, с цел да се вкарат тези промени. Важно е да се работи с всички заинтригувани страни, които могат да дават помощ и рекомендации. Що се отнася до битката с корупцията - комисията Греко е значим сътрудник ", уточни еврокомисар Рейндерс.

" Ясно е, че във всички обстановки би трябвало да работим и да гледаме в една посока. Това е значим развой за България, за промените и върховенството на закона и би трябвало да сме сигурни, че изпълняваме тази задача. Ние би трябвало да сме образец за страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз и да утвърждаваме върховенството на закона, с цел да може това да е един добър образец за кандидат-членките. Това лишава време. Доволен съм и виждам, че има органи и институции, които са заинтригувани да се организират всички тези следствия, свързани с корупцията ", добави той.

" Благодарение на премиера, виждам, че България върви по този път, ще даде поддръжка на бежанците, виждаме, че има подобен проблем, който поражда, а също по този начин и военнопрестъпниците би трябвало да бъдат изправени пред съда. Трябва да се проведат разнообразни следствия на друго равнище. Що се отнася до обезщетенията и заплащането на вредите вследствие на експанзията към Украйна - би трябвало да имаме ясна визия за тях в Съвета на Европа и рестриктивните мерки, които могат да се вкарат против Русия. Трябва да има следствия, които са свързани с военните закононарушения, това ще бъде идната стъпка. Ще обсъдя тематиката и с министъра на правораздаването ", сподели още еврокомисарят. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР