Държавите от Централна и Източна Европа да изготвят скринингови програми

...
Държавите от Централна и Източна Европа да изготвят скринингови програми
Коментари Харесай

Държавите от Централна и Източна Европа да изготвят скринингови програми за хепатит и ХИВ

Държавите от Централна и Източна Европа да изготвят скринингови стратегии за вирусните хепатити и ХИВ - зад тази концепция се сплотиха участниците в Регионална конференция у нас на тематика - " Сходни провокации за предварителна защита на хепатитите и ХИВ ".

Най-голямото предизвикателство пред България е, че хората не знаят, че са инфектирани с ХИВ или хепатит, уточни Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация.

Защото, в случай че имаме някакъв късмет да отстраняваме тези болести, методът да се провалим, е, в случай че не открием болния. В нашия район, Централна и Източна Европа нормално нямаме точна статистика, не знам какъв брой тъкмо са пациентите, нямаме методологии за скрининг и за обгръщане на рискови групи.

Ако се прави съответна профилактика, няма да се постанова лекуване, уточни ръководителят на комисията по опазване на здравето лекар Даниела Дариткова.

От 13 милиона лв. реймбусна сума за 2013 година за 2 100 пациента, за първите 10 месеца на 2017 година за три хиляди пациента касата е платила 69 милиона и двеста хиляди лв., от които за продължителен хепатит С са 62 милиона лв..

В България  лечението за хепатит С се финансира от здравната каса, за хепатит Б има ваксина, а ХИВ лекуването се заплаща от здравно министерство. По света всички ХИВ положителни стартират лекуване, а всички рискови групи одобряват гратис профилактично лекарство.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР