Държавите от Г-20 се съгласиха да въведат мораториум върху дълговете

...
Държавите от Г-20 се съгласиха да въведат мораториум върху дълговете
Коментари Харесай

Г-20 въведе мораториум върху дълговете на развиващите се страни

Държавите от Г-20 се съгласиха да вкарат мораториум върху задълженията на няколко небогати страни, с цел да им оказват помощ да се оправят с пандемията от ковид, осведоми Би Би Си.

Мораториумът покрива парите, които би трябвало да се платят на страните от Г-20 до края на тази година.

Германският финансов министър Олаф Шулц съобщи пред ДПА, че с това решение дават опция на страните да влагат в опазване на здравето за отбрана на популацията си.

Решението е акт на интернационална взаимност в исторически измерения, сподели още Шулц. Но дългът не е банален. Мораториумът е при изискване, че задлъжнелите страни употребяват освободените финансови запаси за подкрепяне на здравните системи.

Съгласието е реализирано, откакто няколко международни водачи писаха в публикация за " Файненшъл таймс ", че " единствено победа в Африка може да приключи пандемията на всички места ".

Междувременно стана ясно, че повече от 100 страни са поискали помощ от Международния валутен фонд (МВФ). До момента единствено 10 са получили такава, осведоми Си Ен Ен.

Директорът на организацията Кристалина Георгиева сподели на срещата на финансовите министри на страните от Г-20 и шефовете на централните банки, че 10 страни досега са получили изключително финансиране. МВФ ще утвърди финансиране за половината от останалите страни до края на април.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР