Държавите от Европейския съюз обсъждат компромисен проект на нови разпоредби

...
Държавите от Европейския съюз обсъждат компромисен проект на нови разпоредби
Коментари Харесай

ЕС може да смекчи правилата за вредните емисии от автомобили с ДВГ

Държавите от Европейския съюз разискват компромисен план на нови разпореждания за излъчванията, отделяни от транспортни средства с мотори с вътрешно горене. Много е евентуално да се стигне до намаляване на рестриктивните мерки, мониторинга, само че и да се отсрочи началната дата на влизане на наредбите, оповестява Reuters, базирайки се на документ.

Европейският съюз прогресивно стяга границите на излъчванията от пътни транспортни средства от първия набор от разпореждания, известни като „ Евро 1 “ от 1992 година Комисията предложи най-новия набор от правила – „ Евро 7 “ - през ноември предходната година.

Европейските производители на коли се опълчват на регламента, като споделят, че е прекомерно безценен и изгодите за околната среда ще бъдат незначителни. Те настояват, че продажбите на нови коли с излъчвания на CO2, които би трябвало да бъдат неразрешени през 2035 година, би било по-добре вложенията да се съсредоточат върху увеличение на производството на електрически транспортни средства, с цел да се отговори на това бъдещо търсене.

Испания, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, се надяваше да показа компромисния план на Съвета по конкурентоспособност идната седмица, само че страните към момента не са се съгласили, споделиха дипломатически източници.

В плана, показан от Испания, периодите за осъществяване от средата на 2025 година за леките коли и средата на 2027 година за камионите ще бъдат отсрочени. Леките коли и дребните камиони към този момент ще би трябвало да дават отговор на условията единствено 24 месеца след влизането в действие на регламента и 48 месеца за рейсовете и камионите над 3.5 тона.

Франция, Италия и Чешката република бяха измежду осемте страни, които упорстваха за намаляване на новите предели за излъчвания на Европейски Съюз. В проектодокумента се споделя, че някои страни са подкрепили по-леките правила, без да се показват имената им.

„ Тези делегации считат, че връзката сред капиталовите разноски и изгодите за околната среда, произлизащи от оферти правилник, би била непропорционална “, се споделя в проектотекста.

Те показаха угриженост по отношение на забележителния потенциал за развиване и нужните вложения в допълнение към това, което към този момент е вложено в електрификация, и общите изгоди, които могат да бъдат получени от оферти метод. “

Неправителствената организация за чист превоз разкритикува плана, заявявайки, че страните са „ отстъпили пред заканите на автомобилните производители...осъждайки хората на неприятно здраве и преждевременна гибел за десетилетия напред “.

В това ново предложение на испанското председателство рестриктивните мерки на излъчванията за коли са отслабени. Няма смяна в рестриктивните мерки на излъчванията за коли и микробуси спрямо Евро 6, даже за дизела, който отделя повече натриев оксид от бензиновите “, пишат от неправителствената организация в сряда.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР