Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем

...
Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем
Коментари Харесай

Денков зове държавите от Балканите да се обединят

Държавите на Балканския полуостров би трябвало да схванат, че ще бъдем мощни единствено в случай че сме дружно. Нуждаем се само от това, с цел да вървим напред. С тези думи се обърна  министър председателят акад. Николай Денков към сътрудниците си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на 18-ия Стратегически конгрес в Блед (BSF). В събитието се включи и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„ Ще бъда повече от благополучен идващия път, когато се съберем в този състав, всички страни отвън Европейския съюз (ЕС) тук към този момент да са почнали договаряния за присъединение. Балканите са общ стопански и географски район, уповавам се да станат подобен и политически. Но нашите страни имат много домашна работа, която би трябвало да се свърши. В края на краищата Европейски Съюз не е просто географско обединяване. Той е учреден на полезности, които ни сплотяват “, съобщи българският министър-председател.

Всички се взират в народа ни и питат за какво стопираме македонците по пътя им към Европейски Съюз поради смяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде заложен и по различен метод: Защо е проблем българите да са част от листата с народи, включени в Конституцията на Северна Македония, попита акад. Денков. „ Това е политически проблем, който в този момент е част от договарянията сред Северна Македония и Европейския съюз. Надявам се, че ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 година “, акцентира министър председателят.

България също има „ домашно “, с което би трябвало да се оправи, с цел да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединението ни към Шенгенското пространство. Акад. Денков уточни, че държавното управление има лист със задания и график, по който те би трябвало да бъдат изпълнени. „ Искаме да си напишем домашното на 100%, с цел да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред “, съобщи министър-председателят.

От основаването си през 2005 година Стратегическият конгрес в Блед е водеща конференция в Централна и Югоизточна Европа. Той дава опция на представители на разнообразни области - дипломацията, политиката, стопанската система, частния и обществения бранш и университетските среди, да обсъдят основни провокации през 21 век и да намерят новаторски решения на районни и световни провокации. Тази година интернационалната конференция се организира под надпис „ Солидарност за световна сигурност “. 18-ото издание на форума включва и действия, свързани с набирането на средства за потърпевшите от пагубните наводнения в Словения през август т.г

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР