Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу

...
Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу
Коментари Харесай

ЕК за България: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти

Държавите-членки са виновни за провеждането на следствие при принуждение против публицисти по време на демонстрации. Това споделиха от Европейската комисия във връзка случаите на потърпевши публицисти по време на митингите в София. Брюксел продължава да следи и правосъдната промяна у нас, както и битката с корупцията и проведената престъпност, съобщи Българска национална телевизия.

От Еврокомисията припомнят, че публицистите би трябвало да могат да правят работата си, даже по време на демонстрации.

В Брюксел наблюдават деликатно събитията в България. Според Еврокомисията по време на митингите няма място за принуждение, а използването на мощ би трябвало да бъде пропорционална.

" Европейска комисия има вяра, че свободата на медиите е главен принцип в нашето общество и по тази причина публицистите би трябвало да могат да работят в условия, които разрешават да си правят работата . В Европейски Съюз ние съблюдаваме правилата на правовата страна, имаме система, съгласно която държавите-членки са виновни за провеждането на следствия при случаи на принуждение против публицисти, както и за всевъзможни други за актове на принуждение по време на демонстрации ", сподели един от представителите на Европейска комисия Ерик Мамер.

От Еврокомисията припомниха, че не престават да наблюдават осъществяването на промените в правосъдната система и битката с корупцията. В края на месеца Брюксел показа своя отчет за България в границите на новия механизъм за наблюдаване на спазването на правилата на правовата страна.

" Както казахме в последния отчет по Механизма за съдействие и инспекция, България е постигнала задоволителен прогрес, с цел да покрие уговорките, поети при присъединението към Европейски Съюз. Но в това време би трябвало да подсигурява продължаването и осъществяването на нужните промени . Как ще стане това? Ние чакаме такива гаранции от основания в страната постмониторингов съвет. В същото време работим с България в границите на новия Механизъм за съблюдаване на правилата на правовата страна, който ще даде опция на Комисията да оцени работата на страната по реализиране на нужните промени ", добави различен представител - Кристиян Виганд.

Междувременно водачът на ПЕС Сергей Станишев разиска обстановката в България с ръководителя на Европарламента Давид Сасоли. И двамата считат, че правото на митинг би трябвало да бъде уважавано, а полицейското принуждение е недопустимо. Групата на социалиситте и демократите в Екологичен потенциал изрази взаимност с протестиращите в България и заяви, че ще изиска спор в пленарна зала за събитията в страната.

В същото време у нас омбудсманът Диана Ковачева изиска инспекция от Министерство на вътрешните работи за сигнали за принуждение и отвод за неотложен достъп до адвокатска отбрана на арестувани в нощта на 2 септември.

Тя е изпратила рекомендация до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която упорства за дейно следствие на сигналите за упражнено полицейско принуждение върху протестиращи жители.

От изявления и снимков материал в медиите е видно, че някои полицейски чиновници са носели боксове, а по униформите им са сложени лепящи емблеми с надпис на британски език: " Един удар. Един погубен. Аз вземам решение. Без скрупули " , посочи Ковачева.

Тя уточни, че слагането на сходни заплашителни послания на униформеното облекло на чиновници на Министерство на вътрешните работи цели заплашване на жителите и е в несъгласие с етичните правила и главните правила при работата на Министерство на вътрешните работи, регламентирани закона.

Според нея използването на боксове от полицейски чиновници е неприемлива по Закона за Министерство на вътрешните работи, където са изброени изчерпателно типовете помощни средства. Освен това Ковачева добави, че жители са показали, че полицейските чиновници не са носели самостоятелни идентификационни номера.

Омбудсманът настоя и за отговори от вътрешния министър за аргументите, заради които юристи на арестувани лица не са били навреме позволени за среща с тях. Настоява и за предприемане на дейности за прекратяване на практиката за слагането на заплашителни послания на униформеното облекло на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

На базата на съответни сигнали до институцията, Ковачева е разпоредила на дирекцията, която ревизира местата за отнемане от независимост - Националният предпазен механизъм (НПМ), да извърши инспекция във Второ районно управление (на МВР) в София, където са били арестувани част от протестиращите. Екипът на място открил, че двама от арестуваните са заявили, че желаят да бъдат посетени от определен от тях юристи, само че те не са били позволени навреме, което е попречило правото им на отбрана.

Битите публицисти описаха за полицейски произвол

Освен журналиста Димитър Кенаров, който работи за разнообразни непознати медии и е отразявал митинги в разнообразни страни, за който се разбра, че е бил обичай и арестуван с часове, макар че не се е легитимирал и не е предизвикал арестите, потърпевш е и фоторепортерът на организация Франс прес Николай Дойчинов, който също е бил удрян и чийто обектив е бил строшен от чиновник на Министерство на вътрешните работи без никаква причина.

" Крещях, че съм публицист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя встрани. Двама души стъпиха върху мен, споделих им, че се удушавам . Друг служител на реда стартира да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях по този начин. Единият от служителите на реда видя моята журналистическа карта. Показа я на собствен шеф и нищо не се случи. Те доста добре знаеха, че съм публицист. Става въпрос за полицейски произвол ", описа Кенаров пред bTV.

" Жандармерията стартира да избутва хората към фонтана с щитове и нападателно прилепяне без предизвестие, че би трябвало да се отстъпва - непосредствено бутаха в лек концерн. Аз потеглих да правя отстъпка, бях с други сътрудници фотографи, само че до мен застана жандармерист. И усетих, че някой стартира да ме удря по гърба с палка. Първо по каската, след това по гърба. Аз се обърнах, тъй като счетох, че не е схванал, че съм публицист. Вдигнах си апарата, с цел да го види, при което той непосредствено ми удари апарата с палката и счупи обектива. От ударите с палката лакътят ми е сцепен . Ръката, с която държах фотоапарата, също ми е подпухнала. Имам и охлузвания по гърба ", сподели пък Дойчинов пред " Клуб Z ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР