Държавите-членки на Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония,

...
Държавите-членки на Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония,
Коментари Харесай

Г-7 ще представи схеми за конфискация на руски активи до срещата на върха през юни

Държавите-членки на Г-7 - Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Канада, Франция, Германия, Италия и Съединени американски щати - имат намерение да показват нови оферти по въпроса за прекачване на замразени съветски активи на Украйна преди срещата на върха, планувана за юни. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Обединеното кралство Нусрат Гани. Петдесетата среща на върха на Г-7 ще се организира на 13-15 юни в Италия.

" Продължаваме да работим в тясно съдействие със съдружниците, в това число с Европейската комисия, с цел да проучим всички правни схеми, посредством които замразените съветски активи могат да бъдат употребявани в поддръжка на Украйна. Лидерите на Г-7 потвърдиха това на 24 февруари, като разпоредиха на съответните министри да продължат да работят в тази посока и да рапортуват на срещата на върха на Г-7 през юни ", цитира ТАСС отговора на госпожа Гани на въпрос на депутата от Лейбъристката партия Фабиан Хамилтън в Камарата на общините на английския парламент.

Европейски Съюз и Г-7 започнаха да разискват потреблението на замразените съветски активи съвсем незабавно след навлизането на съветските войски в Украйна през 2022 година Оттогава насам страните от Г-7 са замразили общо към 300 милиарда евро от съветските валутни запаси. Около 208 милиарда евро се държат от Европейски Съюз.

Първоначално Европейски Съюз планираше да употребява средствата за възобновяване на украинската инфраструктура. През февруари 2024 година обаче ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи парите да се употребяват за закупуване на оръжия. В същото време, съгласно източници на Bloomberg, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също упорства замразените съветски средства да бъдат употребявани за закупуване на оръжия за Киев./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР