Държавите членки на Европейския съюз ще трябва самостоятелно да определят

...
Държавите членки на Европейския съюз ще трябва самостоятелно да определят
Коментари Харесай

Mercedes-Benz може да се наложи да компенсира собствениците на автомобили с „cheating devices“

Държавите членки на Европейския съюз ще би трябвало независимо да дефинират дали компенсацията е използвана в обособените случаи.

Mercedes-Benz получи всеобщ иск във Върховния съд на Лондон от притежатели, които настояват, че дизеловите им коли са били оборудвани с устройства за машинация (emissions-cheating devices) с нездравословни излъчвания.

Предварителното чуване, извършено във Висшия съд по-рано тази седмица, разкри, че против Mercedes-Benz в Лондон са подадени съвсем 300 000 желае и че се приготвят още 35 000. Всички искове ще бъдат ръководени дружно, оповестява Ройтерс.

Съдът на Европейския съюз (СЕС) декларира, че Mercedes-Benz би трябвало да заплати обезщетение на притежателите на коли с хипотетични устройства за понижаване на излъчванията на дизелови мотори, в случай че купувачът претърпи вреди.

Макар че немските съдилища към момента би трябвало да дефинират дали употребяваният програмен продукт може да се смята за устройство за понижаване на излъчванията и дали потреблението му е целесъобразно, в случай че се откри, че устройството е нелегално, тогава Mercedes би трябвало да даде обезщетение на купувачите на автомобил, които са претърпели вреди след покупката му.

Въпросът е издигнат за първи път в съда от притежател на използван модел на Mercedes-Benz. Собственикът твърди, че автомобилът е имал система за рециркулация на отработените газове, която е работила в избран температурен диапазон и по-късно е намалявала рециркулацията при по-ниски температури. Това е довело до увеличение на излъчванията на азотни оксиди.

Федералният съд на Германия в началото отхвърли настояването на ищеца за обезщетение и съобщи, че Mercedes-Benz може да бъде упрекнат единствено в случай че се откри, че повредата е умишлена.

Въпреки това Auto News отбелязва, че консултант на Съда на Европейски Съюз в това време е удостоверил, че притежателите на коли с cheating devices имат право на обезщетение в случаите на предумисъл и немарливост.

Държавите – членки на Европейския съюз, ще би трябвало независимо да дефинират дали компенсацията е използвано в обособените случаи.

„ Съдът на Европейски Съюз ясно съобщи, че от голяма важност са единствено фактически породените на купувача вреди “, обявиха от Mercedes-Benz за Autocar, когато бяха помолени за отговор на решението на съда. „ Освен това би трябвало да е налице нелегално устройство за проваляне, което се оспорва в сегашния случай. “

Немският авто производител добави, че следва да се види по какъв начин националните съдилища ще приложат решението на Съда на Европейски Съюз към федералното законодателство. Той също по този начин добави, че въпросните коли са били изтеглени и са получили актуализация на софтуера.

Какво стана в Америка?

През 2020 година Mercedes се съгласи да заплати 2,2 милиарда $ за разрешаване на следствие на федералното държавно управление на Съединени американски щати, обвързвано с измами по време на тестванията за излъчвания на дизелови мотори.

Това съглашение включваше гражданска глоба в размер на 875 млн. $, обвързвана със Закона за чистотата на въздуха, и 546 млн. $ за коригиране на дизеловите коли, които са замърсявали прекалено много.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР