Държавите-членки на ЕС да приемат Истанбулската конвенция, призоваха евродепутатите по

...
Държавите-членки на ЕС да приемат Истанбулската конвенция, призоваха евродепутатите по
Коментари Харесай

Евродепутати: Държавите в ЕС да приемат Истанбулската конвенция

Държавите-членки на Европейски Съюз да одобряват Истанбулската спогодба, приканиха евродепутатите по време на пленарната сесия в Страсбург. Изключение от общия апел направиха единствено крайнодесните в Екологичен потенциал.
Предстои евродепутатите да гласоподават в четвъртък резолюция, която обаче е с доброволен темперамент, осведоми Сега.

" Насилието, учредено на пола, съществува... Европейски Съюз би трябвало да разбере, че е безусловно наложително конвенцията да бъде утвърдена, тъй като това ще бъде първият европейски юридически текст, който в действителност ще отбрани дамите ", е позицията и на Ираче Гарсия-Перес от групата на Социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

В хода на дебата Тити Тупурайнен от финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз назова Истанбулската конвенцията " неповторим юридически инструмент ", чието използване към този момент е посочило, че има положителен резултат върху правата на дамите в Европа. Стряскащи данни, че една от всеки три дами в Европейски Съюз се е изправяла пред физическо или полово принуждение, показа в пленарната зала Арба Кокалари от ЕНП. Тя акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да бъде мястото, където личностите да бъдат предпазени. Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, наричана и Истанбулската спогодба, е първият интернационален правно обвързващ документ по въпроса. Европейски Съюз подписа конвенцията на 13 юни 2017 година, само че към момента 7 страни членки - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство- не са я утвърдили.

Единственият български евродепутат, приказвал по тематиката беше Ангел Джамбазки от " Европейските консерватори и реформисти ". Той разкритикува Истанбулската спогодба, в която съгласно него " са смесени законната тематика за отбраната на дамите с неуместните и спорни ЛГБТ и последния да затвори вратата агитация, еднополови бракове, обществена роля на пола ".

Той акцентира, че " в България сме срещу тази спогодба, не сме я подписали и няма да го създадем ", защото " има страни в Европа, които към момента имат вяра, че фамилията е непринуден брак сред мъж, жена и техните деца и ние не желаем това да се трансформира ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР