Държавите – членки на ЕС, които са предоставили преходна национална

...
Държавите – членки на ЕС, които са предоставили преходна национална
Коментари Харесай

Преходна национална помощ в земеделието ще има и през този програмен период

Държавите – членки на Европейски Съюз, които са дали преходна национална помощ в интервала 2015-2022 година могат да продължат да дават преходна национална помощ на земеделските стопани. Условията за даване на такава помощ са идентични с с досегашните, а точно прилаганите досега в настоящия програмен интервал условия, когато са свързани с референтен интервал, страните – членки могат да решат да трансформират референтния интервал, само че той не може да е по – късен от 2018 година Това излиза наяве от отговора на земеделския министър до група народни представители от ГЕРБ-СДС. Те настояхме да се обясни предстоящата финансова поддръжка и опциите за земеделските стопани за кумулиране на принадлежности за поддръжка по Стратегическия проект.

С взето национално решение за интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството и интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, за интервала на използване на Стратегическия проект за развиване на земеделието и развиване на селските региони за интервала 2023 – 2027 година са променени референтните интервали, оповестява Десислава Танева, зам.-председател на Комисията по земеделие, която е един от вносителите на питането.

Останалите условия за подкрепяне по направленията за животни са следните:

По интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, право на подкрепяне имат аграрни стопани, които към 31 декември 2018 година са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, и са дейни аграрни стопани. Допустими за подкрепяне са аграрни стопани, които към последния ден за подаване на заявките за подкрепяне от настоящата акция отглеждат в стопанствата си най-малко 50% от референтния брой животни. Помощта по интервенцията за преходна национална помощ за говеда се дефинира въз основа на говедата и/или биволите в животновъдните обекти, регистрирани в системата към 31 декември 2018 г.

По интервенцията за преходна национална помощ за овце – майки и/или кози – майки, обвързана с производството, право на подкрепяне имат земеделските стопани, които отговорят на следните условия:

Отглеждат в стопанствата си:

50 или повече овце – майки, или

50 или повече кози – майки, или

50 или повече овце – майки и/ или кози – майки

Животните по т.1 са разпознати с елементарна ушна марка и електронно средство за идентификация, утвърдени от БАБХ;

Животните по т.1 са въведени в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;

Продължават да отглеждат минимум 80% от декларираните овце – майки и/или кози – майки минимум 100 дни от деня, идващ последния ден за подаване на заявките за подпомагане;

Животните по т.1 са на възраст от 12 месеца до 84 месеца за овце и до 108 месеца за кози;

Помощта по интервенцията за преходна национална помощ за овце – майки и/или кози – майки, обвързана с производството, се дефинира въз основа на декларираните за подкрепяне животни, отглеждани в стопанството.

В отговора на министъра са посочени и всички интервенции в обсега на обвързаната поддръжка, които могат да се кумулират с НПП за овцевъдство/козевъдство и за говедовъдство/биволовъдство, от МЗм дават отговор, че декларираните животни по интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, могат да се декларират кумулативно с всяка една от интервенциите за обвързано подкрепяне за едри преживни животни, при положение, че дават отговор на условията на обособените интервенции.

Това предписание обаче не е използвано за дребните преживни животни, заради това, че и двата вида интервенции (за обвързано подкрепяне и за преходна национална помощ) са обвързани с производството.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР