Държавен заем в размер на 2,25 млрд. евро пусна Министерството

...
Държавен заем в размер на 2,25 млрд. евро пусна Министерството
Коментари Харесай

Заради бюджета на Василев - държавата взе нов заем за 2,25 млрд. евро

Държавен заем в размер на 2,25 милиарда евро пусна Министерството на финансите на интернационалните пазари.
Облигациите са в евро като дългът е пласиран в два транша. Първият транш е със срочност 7 година, размер от 1,5 милиарда евро и лихвен ваучър 4,125%. Вторият транш е със срочност 12 година, размер от 0,75 милиарда евро и лихвен ваучър 4,625%. Заедно с отстъпката от цената доходността на 7-годишните бумаги е 4,346%, а на 12-годишнит е 4,823%.

При последния аукцион лихвите бяха значитлено по-ниски. На 9 май дългът беше на вътрешния пазар, а доходността възлизаше на 1,33%. Новите по-високи проценти се дължат измененията в лихвите, които направиха Федералният запас на Съединени американски щати и Европейската Централна банка.

Редица анализиатори и финансисти разясниха, че страната ни е принудена да влиза в процедури по изтегляне на заеми на външните пазарзи при неизгодни условия, поради неприятната бюджетна политика водена от предходното държавно управление.

След приключването на дълговата интервенция министърът на финансите Росица Велкова разяснява: „ В осъществяване на признатия от Народното събрание бюджет за актуалната година, служебното държавно управление е длъжно да обезпечи нужната ликвидност за застраховане на заложените в бюджета разноски, които по проект надвишават плануваните данъчни приходи. Резултатът, който постигнахме като емитент, отразява трендовете на интернационалните пазари за повишаване на паричния запас в изискванията на световна икономическа и политическа неустановеност “.

Новата емисия е част от Средносрочната световна стратегия за издаване на дълг на интернационалните финансови пазари, като до постигане на лимита на Програмата остават 2,1 милиарда евро. Дълговата интервенция е в границите на избрания оптимален размер от 10,3 милиарда лева на новия дълг, който може да бъде стихотворец през 2022 година, заложен в актуализацията на бюджета за 2022 година

До момента на емисията, привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,8 милиарда лева и е осъществено посредством разпространение на държавни скъпи бумаги (ДЦК) на вътрешния пазар в интервала март–май 2022 година Отчитайки размера на издадените еврооблигации, общият размер на държавния дълг ще доближи 34,5 милиарда лева, което съставлява 22,9 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2022 година До края на 2022 година Министерството на финансите не възнамерява друго излизане на външните финансови пазари.

Ясно изразената наклонност през втората половина на 2022 година в Европейския съюз и в международен мащаб за ускорение на инфлацията, водеща до стягане на паричната политика от централните банки на най-големите стопански системи, и неподходящите вероятности за закъснение или спад на икономическата интензивност, са измежду главните фактори, определящи настоящото положение на интернационалните финансовите пазари, на които беше осъществена трансакцията, разясняват от Министерството на финансите (МФ).

В идните месеци цената и достъпът до дългово финансиране ще съставляват все по-голямо предизвикателство пред страните, емитиращи дълг, предвид на продължаващата геополитическа неустановеност, високата инфлация и политиката на Европейската централна банка и Федералния запас за продължаващо нарастване на главните лихвени проценти, допълват от МФ.

Реализираната емисия е един от инструментите за финансиране на бюджета, който МФ употребява, придържайки се към главната цел на дълговото ръководство - финансиране на планувания недостиг за тази година по консолидираната фискална стратегия от 6,2 милиарда лева (4,1% от БВП), обезпечаване на нужните средства за рефинансиране на дълга в обращение и застраховане на законово регламентираните равнища на фискалния запас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР