Държавен университет е поръчал най-малко 3000 чипа Nvidia H100AI ускорителят

...
Държавен университет е поръчал най-малко 3000 чипа Nvidia H100AI ускорителят
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и ОАЕ търсят независимост - купуват хиляди AI ускорители

Държавен университет е поръчал минимум 3000 чипа Nvidia H100

AI ускорителят Nvidia H100 GPU в този момент е най-търсеният чип в софтуерната промишленост
(снимка: Nvidia)

Различни страни се конкурират в покупките на новите чипове за изкуствен интелект на Nvidia.. Сред тях се откроява Саудитска Арабия и ОАЕ, които поръчаха хиляди AI ускорители на Nvidia. Същевременно ОАЕ към този момент сътвори собствен личен езиков модел Falcon. 

Nvidia H100 GPU в този момент е най-търсеният чип в софтуерната промишленост, заради ролята, която играе в създаването на приложения с генеративен изкуствен интелект. Саудитска Арабия е закупила минимум 3000 чипа Nvidia H100, твърди обява на Файненшъл Таймс.

Този процесор с цена $40 000 е “първият в света компютърен чип, предопределен за генеративен AI ”, по думите на основния изпълнителен шеф на Nvidia – Дженсън Хуанг. Покупката е направена посредством държавния университет King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) в Абу Даби.
още по темата
Междувременно Обединените арабски емирства (ОАЕ) създадоха собствен личен езиков модел Falcon с отворен код в държавния Институт за софтуерни нововъведения в Масдар Сити, Абу Даби.

Разработчиците са обучили езиковия модел Falcon на ресурсите на 384 ускорителя Nvidia A100 в продължение на няколко месеца, а резултатът е впечатляващ. Властите на ОАЕ вземат участие в покупката на няколко хиляди чипа на Nvidia, с цел да ускорят работата в тази област и също така се пробват да влязат в задгранични стартъпи и да провеждат взаимноизгодно съдействие.

„ ОАЕ взеха решение, че желаят да имат и управляват личната си изчислителна мощност, личните си платформи и да не зависят от китайците или американците “, разяснява източник пред Файненшъл Таймс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР