Държавен подарък от външния министър на България към този на

...
Държавен подарък от външния министър на България към този на
Коментари Харесай

За първи път на търг у нас: Картините „Ще вали ли?“ и „Малкото момиче с розовата рокля“ търсят купувачи

Държавен подарък от външния министър на България към този на Румъния, жизнерадостната картина „ Ще вали ли? “ на Ярослав Вешин, и шедьовъра на царския портретист Никола Михайлов - „ Малкото момиче с розовата рокля “, са част от 102-те творби на планирана стойност от 200 000 евро, които ще бъдат показани за първи път на търг в хотел Балкан на 11-ти декември, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Много сме щастливи за първи път да предложим на българската аудитория 102 творби от български създатели от края на 19-ти до края на 20-ти век, тъй наречените остарели майстори и поствоенни художници, които ще бъдат подложени на наддаване в понеделник “. Това съобщи за БГНЕС Александра Мицева, заместник-управител на Artmark, къща Ватев.

Тя описа историята на някои от шедьоврите, които ще намерят своите притежатели напълно скоро.


„ Част от аукциона ще бъде картина от Златю Бояджиев, която за първи път се демонстрира на българския пазар. Тя е държавен подарък от външния министър на България през 70-те години Петър Младенов, към външния министър на Румъния за встъпването му в служба “, изясни Александра Мицева и посочи, че тази картина показва Златю Бояджиев от 1972 година от неговия втори интервал, когато към този момент рисува с лява ръка, и е извънредно скъпа находка. „ Картините на художника през двете половини на творчеството му, когато рисува с дясна и лява ръка, са доста разнообразни едни от други. Във втория интервал има експресия, една задявка и една освободеност, която основава това живо чувство, до момента в който в първия му интервал той е повлиян доста от северния подем “, счита заместник-управителят на Artmark, къща Ватев.


Картината „ Ще вали ли? “ на Ярослав Вешин също ще бъде препоръчана на търга в понеделник. „ Това е работа от словашкия му интервал, който е към 1890-1895 година, когато той обитава в Словакия, и е извънредно въодушевен от словашкия обичай, просвета, жизнерадостност, от техния метод на живот, който е доста друг от града, в който той израства и живее - Прага. И това в действителност е картина, малко преди той да пристигна в България през 1897г. и да стане учител в рисувалното учебно заведение “, изясни Мицева, след което посочи, че на търга картината ще стартира с наддаване от 9 000 евро.

Накрая, само че не и на последно място е шедьовъра на царския художник Никола Михайлов „ Малкото момиче с розовата рокля “. " Едни от най-хубавите портрети на цар Фердинанд, на Цар Борис III са точно от Никола Михайлов. След 1918 година той отпътува за Германия, там живее, и става един от най-известните портретисти на аристократичните семейства “, сподели Александра Мицева и посочи, че дребното момиче от известната картина най-вероятно също е член на заможно семейство. „ Изключително гальовен и забавен е портрета, тъй като ние виждаме Михайлов в една друга посока “, разяснява тя, след което посочи, че „ Малкото момиче с розовата рокля “ ще бъде с начална цена 10 000 евро. „ Това е една от звездите на аукциона ни “, акцентира Александра Мицева.

Днес и на следващия ден от 10:00-20:00 ч. столичани могат да посетят изложба Artmark и да зърнат картините от близко преди търга на 11-ти декември. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР