Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще предоставя кредити на пчеларите за

...
Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще предоставя кредити на пчеларите за
Коментари Харесай

ДФ Земеделие ще отпуска кредити за пчелари

Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) ще дава заеми на пчеларите за реализация на утвърдените им планове по интервенции в бранш „ Пчеларство “.
От опцията могат да се възползват пчелари с утвърдени планове по следните интервенции, според Наредба № 8 от 20.06.2023 година за изискванията и реда за използване на интервенциите от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023 – 2027 година в бранша на пчеларството:
⦁ Интервенции по член 4, точка 2 „ Борба против агресорите и заболяванията в кошера, изключително против вароатозата “, писмен знак а) „ Третиране на пчелните фамилии против агресорите и заболяванията в кошера, изключително против вароатозата “;
⦁ Интервенции по член 4, точка 3 „ Подновяване на пчелните кошери в Съюза, в това число отглеждане на пчели “ за активността „ Подновяване и/или увеличение броя на пчелните кошери “;
⦁ Интервенции по член 4, точка 4 „ Рационализиране на преносимото пчеларство “, писмен знак а) „ Подпомагане закупуването на нов инвентар, нужен при упражняване на преносимо пчеларство “;
⦁ Интервенции по член 4, точка 5 „ Инвестиции в материални и нематериални активи “;
⦁ Интервенции по член 4, точка 7 „ Действия за опазване или увеличение на наличния брой пчелни кошери в Съюза, в това число отглеждане на пчели “ за активността „ Запазване/възстановяване и/или увеличение броя на пчелните фамилии “.
Отпусканите заеми ще са в размер до 95 % от размера на полагащата се безплатна финансова помощ за утвърдените активи по горепосочените интервенции, изчислена въз основа на действително контрактуваните разноски по подписани контракти за покупко-продажба на активите.
Кредитите ще се дават при годишен лихвен % еднакъв на референтния лихвен %, използван към датата на подписване на контракта за заем, повишен с един пункт надбавка. В сходство с избрания за страната ни референтен лихвен % за м. февруари 2024 година, лихвения % за заеми по схемата се дефинира в размер на 5.91% към сегашния миг. Погасяването на заема и дължимата по него рента ще се прави еднократно, посредством прихващане на цената му от утвърдената финансова помощ, която претендентът ще получи по утвърждения му план. Гарантирането на заема се реализира по омекотен ред, като от кредитополучателите се изисква само издаване на запис на заповед в интерес на Държавна фирма „ Земеделие “. Периодът на банкет на заявки за кредитиране ще бъде разгласен със заповед на изпълнителния шеф на Държавна фирма „ Земеделие “.
На интернет страницата на ДФЗ в „ Схеми и ограничения за подкрепяне “ в секция „ Схеми за кредитиране “ – Инвестиционни схеми за кредитиране е оповестена информация за изискванията за кандидатстване по схемата.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР