Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) преведе втори транш в размер на

...
Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) преведе втори транш в размер на
Коментари Харесай

Земеделският фонд преведе втори транш от над 9 млн. лв. за намален акциз върху газьола

Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) преведе втори транш в размер на над 9 млн. лева (9 398 646.44 лева.) на 13 602  аграрни стопани по схемата „ Помощ под формата на отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане “. Изплатените средства съставляват 9,5% от утвърждения размер на държавната помощ за всички претенденти. Първия транш от полагащата се държавна помощ бе изплатен на земеделските стопани през месец ноември 2022 г.

Бюджетът за 2022 година по схемата, по която се възвръщат разноските на земеделските производители за закупено гориво през 2021 година, е 100 млн. лева при ставка от 0,41 лева за литър. Помощта се дава под формата на понижение на акцизната ставка на газьола, употребен за механизирани действия в първичното селскостопанско произвеждане в секторите „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “.

На подкрепяне подлежат аграрни стопани, които имат годно заявление за подкрепяне по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП) и схемите за обвързано подкрепяне за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обсега на схемите за обвързано подкрепяне, би трябвало да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската активност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР