Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) обяви Индикативния график за предстоящите оторизации

...
Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) обяви Индикативния график за предстоящите оторизации
Коментари Харесай

Обявиха графика за изплащане на субсидиите

Държавен фонд „ Земеделие ” (ДФЗ) разгласи Индикативния график за идните позволения по интервенциите на директни заплащания за Кампания 2023. Графикът е оповестен на уеб страницата на ДФЗ.

Въпреки късното привършване на приема на заявки за актуалната акция, непрекъснатата смяна в нормативната уредба, въвеждането на нови приеми на спомагателни документи и създаването на напълно нови системи за надзор, наказания и докладване, свързани с използването на ОСП 2023 – 2027, при опазване на главния принцип за работата на земеделските фондове – оторизациите да се правят при завършили всички инспекции, съотносими към допустимостта на претендента и декларираните за подкрепяне площи и/или животни, управлението на ДФЗ провежда на оптималната степен административния потенциал на институцията по този начин, че бенефициерите да получат в точния момент предстоящите дотации.

Припомняме, че заплащанията към земеделските стопани за Кампания 2023 започнаха на 26 октомври, когато на животновъдите бяха преведени над 31 млн. лева по интервенцията „ Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството “ (ПНДЖ1).
В интервала от 20 ноември до 10 декември, при съществуване на влезнала мощ нормативна уредба (Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 19 от 2015 година за реда за надзор на условията на схемите за преходна национална помощ), финансиране ще получат и фермерите, декларирали интервенцията „ Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3).

Плащанията от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) ще стартират през месец декември. Съгласно плановете до края на годината се планува да бъде разплатена помощта по интервенцията с максимален бюджет – „ Основно подкрепяне на приходите за резистентност “ (ОПДУ). Средствата ще бъдат подредени в посочения интервал при изискване, че Министерство на земеделието и храните даде на ДФЗ прелиминарен пласт „ Физически блокове “, както и профилирания пласт „ ПЗП – косене “ към 1 декември. Плащане ще получат всички претенденти с завършили административни и инспекции на място.
 ДФЗ ДФЗ
През месец декември и януари е планувано да се извършат поетапно и оторизациите по интервенциите за „ Обвързано с производството подкрепяне за животни “ (ОПЖ) на претендентите с завършили административни инспекции и инспекции на място. Предвид нараствания брой интервенции и в допълнение въведените нови критерии за допустимост, е необходим  по-дълъг интервал за създаване и инспекция на новите логаритми за калкулации.

Фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър газьол

Важно изискване с цел да бъдат осъществени заплащания през месец декември е и съществуването на обнародвана в „ Държавен вестник “ и влезнала в действие заповед за одобряване на Методика за използване на предварителните условия в България, в най–кратки периоди, с оглед навременното осъществяване на инспекциите на място.

В индикативния график е заложено, и че в месец декември ДФЗ ще преведе на стопаните средствата по двете ограничения от ПРСР 2014-2020 – мярка 10 „ Агроекология и климат “ и мярка 11 „ Биологично земеделие “.

Плащанията по размер 10 ще бъдат подредени при условия, че към 1 декември ДФЗ е получил от външните институции всички нужни данни, употребявани в границите на административните инспекции.
 istock istock
По мярка 11 „ Биологично земеделие “ дотациите ще бъдат разплатени в посочения интервал, в случай че към 20 ноември е изцяло обновена базата данни на производителите, преработвателите и търговците на аграрни артикули и храни създадени по биологичен метод, поддържана от Министерство на земеделието и храните. Оторизациите по схемите и ограниченията, при които са налице площи, животни или пчелни фамилии, декларирани по биологичен метод или в преход към биологично произвеждане, ще бъдат подредени едвам откакто завършат всички инспекции за биологичното положение на стопанствата.

Напомняме на претендентите, декларирали дотации по интервенциите на директните заплащания, че Индикативният график е индикативен и има за цел да ориентира авансово земеделските стопани за идните заплащания към тях.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР