Държавен блок с 60 апартамента беше продаден на търг на

...
Държавен блок с 60 апартамента беше продаден на търг на
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Как държавата продаде жилищен блок на цени в пъти под пазарните?

Държавен блок с 60 жилището беше продаден на търг на цена три пъти по-ниска от тази, на която хората си купуват жилища в региона на парцела. Става дума за необработен блок на Националната електрическа компания. Търгът е извършен преди няколко седмици, а спечелилият покупател е бил единствен претендент - без съперници. 

Снимка: bTV Новините

Да, търговете, на които държавните компании продават свои парцели, би трябвало да се наблюдават, тъй като парите от това имущество индиректно отиват за нас като данъкоплатци, т.е. в наш интерес е те да бъдат повече и на сметка. В случая става дума за блок, който е строен преди към 20 години с качествени материали, само че в никакъв случай не е населяван. Той е бил за там да се настанят служащи, които да обслужват неосъществилата се АЕЦ-Белене. Блокът се намира в Плевен. 60 жилища има в блока, доста гаражи, сподели проверяващият публицист Марин Николов.

От НЕК настояват, че цената е толкоз ниска, тъй като блокът е амортизиран и в никакъв случай не е употребен. Тогава обаче поражда въпросът какво прави страната 20 години с този блок?

Блокът се намира в квартал „ Кайлъка “ в Плевен. Той е изработен от тухла и бетон на 5 етажа, с  60 жилището и 18 гаража и е строен преди 20 години. В него е трябвало да живеят наши и съветски експерти за обслужване на бъдещата атомна електроцентрала Белене. Ядрената централа по този начин и не заработва и едвам тази година, през ноември, притежателят на блока - Националната електрическа компания - продава постройката на търг.

„ На годишна база за тази постройка за защита, застраховки, за амортизации, локални налози и такси, са към 100 000 лв., т.е. за актив, който в действителност не ни носи никакви изгоди. Факт е, че 20 години не сме я употребили, факт е, че се взе в последна сметка това решение на Народното събрание за преустановяване на плана " Белене " “, сподели изпълнителният шеф на НЕК Марин Димитров.

Снимка: bTV Новините

Търгът за продажба на постройката е разгласен на обществена платформа и локален уебсайт в интернет. Началната цена е малко над 2 478 000 лв.. Стъпката за наддаване е 5%. Явява се единствено един претендент - огромна локална компания за произвеждане на дограми. Тя наддава единствено един път и печели жилищния блок за 2 602 299 лева При обща разгърната повърхност от малко над 5800 квадрата това прави към 227 евро на квадратен метър. За съпоставяне, съгласно брокер от Плевен, междинната цена за жилища в този и прилежащите му квартали е съвсем пет пъти повече - 1000 евро на квадрат.

„ За да е съвършено жилището – се търгуват приблизително към 1300-1500 евро, само че в множеството случаи за към 1000 евро на квадрат се купуват жилища, които имат своите леки дребни забележки и новият притежател ще би трябвало да ремонтира. Има задоволително купувачи на пазара, които са най-малко два пъти повече от продавачите “, сподели брокерът Кристиян Цветанов.

Предвид някои пукнатини и други провали по фасадата на блока на НЕК, той ще се нуждае от ремонт, споделиха за bTV строители. Това съгласно тях би свалило цената на към 800 евро на квадрат - т.е. три и половина пъти над цената, на която Националната електрическа компания е продала парцела.

При тези сметки 227 евро на квадратен метър не ви ли се коства по този начин много на ниска цена и преференциална за купувача цена, само че не и напълно за продавача?

Всеки актив, парцел, който се продава е след оценка на самостоятелен оценител, който е лицензиран за тази цел, сподели Димитров.

Вие като институция имате ли право да не се съобразите с оценката?

Имаме, несъмнено. Тук въпреки всичко е значимо да се има поради в какво положение е постройката. Тя има потребност от спомагателни довършителни работи, освен в жилищата. Има течове по фасадите, в жилищата, положението ѝ не е положително. Силно се зарадвахме, че се яви някой. Радостни сме, че успяхме да го продадем, добави той.

От компанията ни демонстрират фотоси на тези пространства от горните етажи. Какво, обаче е правила страната с блока 20 години, с цел да стигне до продажбата за под 3 милиона лв.? От НЕК дават отговор, че към този момент са разгласявали търг през 2016 година, само че никой не се явил да го купи.  С това в идващите 7 години опитите за продажба завършват. Ремонти и поддръжка на пустеещата постройка също не личат от фотосите.

" Аз също бях сюрпризиран, че нямаше други участници. Предполагам, че други заинтригувани не са съумели да приготвят изискваните документи, както и да потвърдят, че са платили всички свои дължими налози към страната сега на търга. Смятаме, че жилищният блок е добра инвестиция за компанията ни. След осъществен ремонт можем да го продадем с облага ", сподели Красимир Танчев, съсобственик на компания " Милкана ЕООД ".

Земята под този блок е на Община Плевен. По закон, при продажба, страната би трябвало да предложи блока първо на нея. Търгът е извършен на 13 ноември, дни след локалните избори, когато новите общинари не са встъпили в служба. На 17 октомври, едвам откакто търгът към този момент е извоюван, идва и предлагането на НЕК към общината да купи блока, споделя за bTV новият кмет на Плевен.

„ Разбрах след стъпването ми в служба за провеждането на този търг. Най-разумното е да се реновира и да се отдава чартърен, с цел да се възползва общината от средствата – т.е. приходите ще отиват от наемите в общината “, изясни Валентин Христов.

Снимка: bTV Новините

За bTV от НЕК споделиха, че първо провели търга, с цел да видят интереса, а в този момент към този момент оферират на община Плевен да купи блока на същата цена вместо компанията. С това е наясно и самата компания, а решението е в ръцете на общинския съвет. 

„ Срокът, който ни е подложен от НЕК беше къс и помолих за пролонгация до месец януари, тъй че на януарската сесия на общинския съвет ще бъде импортирана за разглеждане тази точка “, добави Христов.

В това време от Националната електрическа компания се пробват да продадат още блокове, общежития и почивни бази из страната, издигнати като част от проваления план АЕЦ-Белене - без изгода и с милиони левове загуби. За разлика от по-оживения Плевен обаче, 24 от общо 233 жилището в Белене са отдадени чартърен, въпреки и на алегорични цени. Там НЕК отдава и 14 гаража - против наем от 20 лв. на месец.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР