Държавен архив – Варна връчи грамоти в категории Приятел“, Читател“

...
Държавен архив – Варна връчи грамоти в категории Приятел“, Читател“
Коментари Харесай

Кои са „Приятел“ и „Дарител“ на Държавен архив – Варна за 2022 година

Държавен списък – Варна връчи грамоти в категории „ Приятел “, „ Читател “ и „ Дарител “ на архива за 2022 година, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ Приятел “ на архива е Регионалното ръководство на образованието в лицето на неговия шеф Ирена Радева.

„ За нас като хора от образованието и като учители е изключително значимо да предаваме на учениците знанието за това какво е било преди нас. Да помнят историята. В годините всички учебни заведения в региона имат събрани сбирки за това каква е историята на учебното заведение. През предходната година ги провокирахме да потърсят документи и те направиха изследователска активност в Държавен списък. За тяхна изненада се оказа, че откриха доста документи и нови неща, които не са знаели за своите просветителни институции. “, сподели Радева.

„ Миналата година направихме конкурс за есе на тематика „ Моето учебно заведение “, а тази ще има конкурс „ Революционерите в моя роден град “. Правим система за електронно архивиране, която ще е с фондообразуватели от системата на образованието. “, сподели началникът на Държавен списък – Варна Владимир Владимиров.

За „ Дарител “ на архива за 2022 година е отличена Регионалната нотариална камара в лицето на нейния ръководител Диана Бейлерян. Тя разяснява, че са неразривно свързани с архива през годините, тъй като нотариусите предават всичко, което не е за заличаване в архива. Нотариалните актове не се унищожават. Те се съхраняват 100 години при нотариусите и по-късно се предават в Държавния списък. Варненският списък разполага с нотариални актове от началото на века и с крепостни актове. Дарението, направено на архива, обгръща документи, касаещи основаването на нотариалната камара. Има протокол от събранието по основаването на колегията, първите ръководители на колегията, по какъв начин се е променял членският импорт.

„ Варненската камара е първата основана в страната, а варненската гилдия е първата предала документи в държавните архиви. “, сподели Владимиров.

Филип Мерджанов беше отличен като „ Читател “ на архива за предходната година. Той не участва на награждаването. Признание получава не за първи път.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР