Държавата затваря ТЕЦ Брикел. Новината съобщи премиерът в оставка Кирил

...
Държавата затваря ТЕЦ Брикел. Новината съобщи премиерът в оставка Кирил
Коментари Харесай

Правителството: Затваряме ТЕЦ "Брикел", за който медиите твърдят, че е на Ковачки

Държавата затваря Топлоелектрическа централа " Брикел ". Новината заяви министър председателят в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

 Кирил Петков на посещаване в Топлоелектрическа централа Кирил Петков на посещаване в Топлоелектрическа централа " Брикел " Източник: Министерски съвет
Вицепремиерът и министър на околната среда и водите рапортува резултатите от инспекцията на Топлоелектрическа централа " Брикел ", в който откритите нарушавания са умопомрачаващи, изясни Петков. По думите му ТЕЦ-ът ще бъде известен до 24 ч. и ще бъдат затворени до премахване на големите пропуски в тяхната активност.

От своя страна вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов съобщи, че са открити фрапиращи равнища на замърсяване и работа в противоречие с нормите на екологичното законодателство, противоречие с трудовите права и противоречие с пожарната сигурност.

Установени са повече от 15 нарушавания, в това число и съществуването на бензиностанция в границите на комплекса, която е нерегламентирана и се намира близо до обектите в ТЕЦ-а. Една повреда може да докара до екологична злополука, предизвести Сандов.

Има и няколко съществени нарушавания на комплексното позволение, както и систематични нарушавания за минал интервал от време. Затова страната ще наложи насилствена административна мярка " затваряне на Топлоелектрическа централа " Брикел ", акцентира Сандов.

Той се надява контролните органи да открият какви са действителните размери на сходно покровителстване. От термокамерите в предприятието се виждали по какъв начин функционирало - отвън закона, с неорганизирани излъчвания, които идват от постройката и от байпасен комин, който няма право да действа отвън спешна обстановка.

Топлоелектрическа централа " Бриксел " създава към 1% от електрическата енергия на България и не би могло по никакъв метод да заплаши енергийната сигурност, само че нанася големи вреди върху околната среда и човешкото здраве, предизвести екоминистърът.

Той настоя замърсяващите предприятия да бъдат спирани до премахване на нередностите. Топлоелектрическа централа " Брикел " е трябвало да бъде изключен от енергийната ни система още през 2011 година, само че поради приватизаци, придобиване и обтягане на чадър е работил при същите софтуерни измерители и със същата технология отпреди повече от 50-60 години, уточни Сандов.

Според него притежателят на Топлоелектрическа централа " Брикел " се съставляват от по този начин наречените сламени хора. " Става въпрос за жителя Рой Кенеди, за който никой нищо не знае. Това е редови жител, неучастващ в бизнес процеси и очевидно подсигурен, с цел да се подпише зад собствеността на предприятието ", подчертава Сандов.

Той уточни, че медиите твърдели, че притежателят на Топлоелектрическа централа " Брикел " е Христо Ковачки. За Сандов е неприемливо обекти от толкоз значима инфраструктура на страната, да бъдат благосъстоятелност на хора, за които действителният свят нищо не знае. Той се надява органите, свързани с национална сигурност и разузнаване да разплетат мистерията и това повече да не бъде реалност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР