Държавата застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект

...
Държавата застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект
Коментари Харесай

Министър Пулев: Държавата застава твърдо зад INSAIT

Държавата застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Поздравяваме ви за самодейността за огромното за България събитие, което организирате на 30 септември и 1 октомври. Подкрепяме по всевъзможен начин задачата ви да утвърдите района като дестинация за научни проучвания и дълбоки технологии на международно равнище. Това съобщи министър Пулев на среща с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния шеф на института Борислав Петров, на която участва и зам.-министърът Стефан Савов.

„ INSAIT е от стратегическо значение за България, защото този вид институти са в основата на високотехнологичните екосистеми на страни като Швейцария, Израел, СAЩ и други. Министерството на нововъведенията и растежа ще вложи всички сили в това страната ни да се развива като дестинация за нововъведения и проучвания на международно равнище в областта на изкуствения разсъдък и информатиката, за което доста разчитаме и на вашия опит “, съобщи още министър Пулев.

Проф. Вечев заяви, че INSAIT ще събере в София световноизвестни учени в региона на информатиката и изкуствения разсъдък. Двудневната конференция ще се организира на 30 септември (петък) и на 1 октомври (събота) в зала " Джон Атанасов " в София тех парк. Конференцията е под мотото „ Emerging Trends in AI and Computing Research “ („ Нововъзникващи трендове в изкуствения разсъдък и компютърните проучвания “), а задачата на събитието е да показа технологиите на бъдещето.

От института прецизираха, че топ откриватели от Гугъл, Waymo, в това число доктор Драго Ангелов, шеф на изследователската активност на компанията, позната като плана на Гугъл за основаване на самостоятелни коли, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck и Yale ще показват у нас последните си постижения.

По време на срещата проф. Вечев и изпълнителният шеф Борислав Петров прибавиха, че главните провокации пред INSAIT сега са привличането на топ гении, построяването на кампус на института и основаването на предприемаческа система към него. За това им е нужна стратегическа поддръжка от страна на страната, за която министър Пулев пое гаранции и осведоми, че ще помогне на института за дълготрайно съдействие с вложители, показали интерес към технологиите на бъдещето у нас.

По време на срещата проф. Вечев подсети, че през август INSAIT притегли проф. Люк Ван Гуул, знаменит откривател и един от най-цитираните учени в областта на машинното самообразование и компютърно зрение към екипа на българския институт и че присъединението му стана допустимо с финансовата поддръжка на водеща българска IT компания.

Беше разисквано още, че идният конгрес в края на месеца ще събере софтуерни инженери, бизнесмени, представители на академичната общественост и вложители в софтуерния бранш. Презентациите по време на събитието ще включват машинно образование, компютърно зрение, самостоятелни коли, киберсигурност, обработка на натурален език, езици за програмиране, криптография, компютърни архитектури и други

Припомняме, че INSAIT е структуриран като особено звено към Софийския университет " Св. Климент Охридски " в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL - два от най-хубавите софтуерни университети в света. Компании като Гугъл, DeepMind, Amazon Web Services, българското държавно управление и бизнес вложиха в новия международен център за изкуствен интелект и информатика, какъвто е INSAIT. Малко след основаването си институтът разгласи своята неповторима за Източна Европа докторантска стратегия с 36 000 евро годишна стипендия в България с професори от Carnegie-Mellon, EPFL, ETH Zurich, MIT, Yale. Първите откриватели по докторантската стратегия стартират работа при започване на октомври.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР