Държавата започва работа по изграждането на Национална информационна система за

...
Държавата започва работа по изграждането на Национална информационна система за
Коментари Харесай

Изграждат Националната информационна система за превенция и защита от домашното насилие

Държавата стартира работа по построяването на Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение. Тя се основава в сходство с едно от промените на Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) от 2023 година и би трябвало да проработи до август 2024 година

Националната система ще съдържа данни за актовете на домашно принуждение, потърпевшите лица, причинителите и взаимоотношенията сред тях, типа принуждение (физическо, психическо, полово, икономическо, ограничение на права и др.), продължителността на насилието, породените вреди на потърпевшото лице, историята на насилието. В този указател ще се включват също подадените молби за издаване на заповед за отбрана, заповед за незабавна отбрана или претенции на прокурора, наложените ограничения по (ЗЗДН) и други нормативни актове с отношение към проблематиката. В системата ще има данни и за юридическите лица, които реализират действия по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение и за употребените услуги по реда на ЗЗДН.

Към момента част от изискваната по закон информация се съхранява в Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността (ЕИСПП), друга ще се набира посредством осведомителна система в Министерство на вътрешните работи, която сега се създава, а информацията по отношение на децата, потърпевши от домашно принуждение, се чака да бъде предоставяна от трета система.

Сложната ИТ архитектура и равнища на достъп, високата сензитивност на данните и късите периоди за създаване на системата са единствено част от провокациите, които би трябвало бързо да бъдат преодолени, с цел да може районните съдилища и всички експерти, които работят с причинителите и с потърпевшите от домашно принуждение да обединят напъните си. Това стана ясно на среща в Министерския съвет. В нея се включиха вицепремиерът Мария Габриел, която е и ръководител на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, представители на министерствата на електронното ръководство, на вътрешните работи, на правораздаването, на труда и обществената политика,  основният секретар на Министерския съвет, както и представители на Държавната организация за протекция на детето и на Агенцията за обществено подкрепяне.

На срещата бяха разисквани информацията, подлежаща на регистриране в Националната осведомителна система, редът за събирането и даването на данни от другите ведомства, организацията и действието на системата, равнището на достъп, опциите за продан на информация със съществуващи и планувани системи в администрацията и в правосъдната власт.   
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР